Čím může být hýčkána slinivka břišní? 10 prospěšných potravin pro tento vrtošivý orgán

4.3
(54)

Tomáš , 15. 02. 2019

Játrům se na východě přezdívá “nejstarší královna”. Tento orgán je velmi důležitý pro lidské tělo. Jelikož na něm skutečně mnoho závisí, tak by každý z nás měl o tento orgán pečovat.

Brokolice

Apigenin obsažený v brokolici chrání tkáň slinivky břišní před patogenními vlivy. Chcete-li získat maximální množství užitečných živin, snažte se konzumovat brokolici v syrovém stavu nebo vařenou v páře.

Jogurt

Jogurt obsahuje probiotika, která posilují imunitní systém a zlepšují činnost gastrointestinálního traktu. Pro pankreas jsou nejužitečnější jogurty s minimálním obsahem tuku, které neobsahují příchutě, barviva ani zvýrazňovače chutí.

Dýně

Dýně neutralizuje kyselinu chlorovodíkovou, má jemnou a měkkou strukturu, neobsahuje mnoho vlákniny. Současně obsahuje karoten, draslík, vitamíny skupiny B, hořčík, měď, železo a pektiny. Tato zelenina je ideální pro výživu pacientů s pankreatitidou.

Špenát

Špenát je vynikající volbou pro udržení zdraví slinivky břišní. Podle studie publikované v časopise Journal of the National Cancer Institute, strava, která obsahuje špenát a jinou zeleninu, poskytuje spolehlivou ochranu organismu před rakovinou pankreatu.

Batát

Svým tvarem připomíná slinivku a poskytuje jí ochranu tím, že zajišťuje pomalý průchod cukru do krve a zbavuje trávicí systém nadměrného zatížení.

Borůvky

Borůvky jsou nepostradatelné pro ty, kdo trpí cukrovkou. Čaj z listů borůvky, stejně jako čerstvé bobule, snižuje hladinu cukru v krvi a stimuluje slinivku.
Použitím borůvek ve skladbě různých směsí se můžete zbavit ložisek zánětu v pankreatu, stejně jako očistit játra a zlepšit sekreci žluče. Během zhoršení pankreatitidy je povoleno používat borůvky pouze v rozmělněném stavu a po tepelné úpravě.

Topinambur

Topinamburu se říká také zemní hruška nebo jeruzalémský artyčok, ale oficiálně se nazývá slunečnice topinambur. Vzhledově je tato kořenová plodina podobná kořenu zázvoru a chuťově připomíná sladký brambor. Nadzemní část zemní hrušky roste do 2−4 metrů a je podobná slunečnici.
Použití topinamburu přispívá k normalizaci metabolických procesů a odstranění zánětu pankreatu. Navíc, šťáva tohoto kořene brání rozvoji diabetu a také zamezuje rozvoji aterosklerózy, která je při pankreatitidě častým jevem.

Červené hrozny

Červené hrozny jsou výborným zdrojem resveratrolu, silného antioxidantu, který uvolňuje z buněk volné radikály. Resveratrol posiluje krevní cévy a snižuje zánět. Tato látka rovněž snižuje buněčnou smrt (apoptózu) u rakoviny pankreatu.

Pohanka

Vzhledem k tomu, že v případě onemocnění slinivky břišní lékaři doporučují výrazné snížení obsahu sacharidů ve stravě, pokrmy z pohankových krup zaujímají ve výživě pacientů významné místo. Současně pohanka není zbavena rostlinné vlákniny, což přispívá k normálnímu trávení, čištění střev a odstranění toxinů.
Pohanka je považována za jednu z nejoblíbenějších potravin, které pomáhají při léčbě pankreatitidy. Je povolena od pátého dne diety, když ustupují symptomy bolesti. Z pohanky vaříme vazkou kaši, kterou po uvaření důkladně utřete. Pokrm by měl být bez tuku, soli a cukru.

Kořen lékořice

Tato léčivá bylina je už dlouho používána na řadu zdravotních problémů, včetně problémů s pankreatem. Odvar z kořene lékořice je silný protizánětlivý prostředek, který může snížit bolesti a otoky, které se u pankreatitidy vyskytují často.
Doporučuje se pít tři nebo více šálků čaje z kořene lékořice denně nebo užívat doplňky. Je třeba vědět, že u některých lidí při konzumaci přípravků z lékořice stoupá tlak. Zeptejte se svého lékaře dřív, než začnete užívat přípravek, nebo si pravidelně měřte krevní tlak.

Další tipy

Odborníci na výživu se domnívají, že k udržení zdraví pankreatu pomáhá uměřený přístupu k výživě. Strava by měla obsahovat libové maso a ryby, olivový olej, obilné kaše, zeleninu a ovoce, kompoty a aspik, sušený bílý chléb, zakysané mléčné výrobky. Alkohol, káva, uzené maso, sladkosti a pečivo by měly být ze stravy vyloučeny.
Pankreas je extrémně důležitý pro život celého organismu. Proto je třeba se v případě bolesti v této oblasti poradit s lékařem co nejdříve. Je lepší onemocnění předcházet, než je potom dlouho a vyčerpávajícím způsobem léčit.
Dříve jsme psali o nejužitečnějších potravinách pro zotavení jater. Naštěstí má tento orgán mnoho přátel!
Naše tělo je zdrojem ochrany i proti tak nebezpečné chorobě, jako je rakovina, hlavním úkolem je trochu pomoci a vybírat si zdravé jídlo. Zjistěte, které přírodní potraviny pomáhají porazit rakovinu.