Obsah článku
Krémy jsou srdcem každého dezertu. Můžete mít dokonalé těsto, ale pokud zvolíte špatný krém, výsledná chuť nebude nikdy tak výjimečná. Naopak – dobrý krém dokáže i obyčejný dezert povýšit na úroveň profesionální cukrárny. Tato sbírka obsahuje 8 rychlých a ověřených krémů, které zvládne každý doma bez složitých ingrediencí a složitých postupů. Hodí se do dortů, řezů, pohárů, vánočních ořechů, lineckého cukroví, rolád i větrníků.
Žloutkový krém
Ingredience: 500 ml mléka, 200 g cukru krupice, 1 lžička vanilkové esence, 50 g hladké mouky, 4 žloutky.
Postup: Žloutky s moukou, cukrem a vanilkou vyšleháme ve vodní lázni do hladka. Poté tenkým proudem přilijeme mléko a vaříme do zhoustnutí. Vhodný na cukroví, věnečky i mini dezerty.
Máslový krém
Ingredience: 250 g másla, 4 vejce, 1 šálek cukru krupice, 100 g moučkového cukru, vanilka.
Postup: Vejce a kr. cukr ohříváme za míchání, až hmota zhoustne. Necháme vychladnout. Máslo s moučkovým cukrem vyšleháme a postupně přidáváme vajíčkovou směs. Jemný a pevný krém vhodný do dortů i cukroví.
Krém z kondenzovaného mléka
Ingredience: 200 g másla, 100 g kondenzovaného mléka, 2 žloutky, 2 lžíce cukru.
Postup: Máslo vyšleháme s kondenzovaným mlékem. Žloutky s cukrem vyšleháme ve vodní lázni, necháme vychladnout a po částech přidáváme do máslové směsi. Krém je jemný a velmi chutný.
Salková nádivka
Ingredience: 1 plechovka kondenzovaného mléka, 250 g másla.
Postup: Salko vaříme 3–4 hodiny ve vodě a necháme zcela vychladnout. Máslo vyšleháme do pěny a postupně přidáváme salko. Skvělý krém do lineckého cukroví i dortových náplní.
Krupicový krém
Ingredience: 1/2 hrnku mléka, 1 lžíce dětské krupice, 1 lžička cukru, 1/2 lžičky másla, 1 žloutek, 1 lžička vanilkového cukru.
Postup: Mléko ohřejeme s cukrem a vanilkou. Přidáme krupici a přivedeme k varu. Žloutek smícháme s máslem a cukrem a pomalu vmícháme do mléka. Uvaříme do zhoustnutí a necháme vychladnout.
Mascarpone krém
Ingredience: 200 g mascarpone, 200 ml smetany ke šlehání, cukr dle chuti.
Postup: Smetanu vyšleháme zvlášť do tuha, mascarpone osladíme a obě složky spojíme. Krém je stabilní, jemný a nikdy se nesrazí.
Mléčný krém
Ingredience: 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 lžička vanilkové esence, 1,5 šálku mléka, 2 lžičky másla, 2 lžičky hladké mouky.
Postup: Mouku a vejce rozmícháme s trochou mléka. Zbytek mléka ohřejeme s vanilkou a cukrem, přidáme směs a vaříme do zhoustnutí. Přidáme máslo, promícháme a necháme vychladnout.
Smetanový krém
Ingredience: 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 100 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový lusk.
Postup: Smetanu lehce ohřejeme, necháme vychladnout a vyšleháme. Máslo vyšleháme s cukrem, přidáme vanilku a nakonec vmícháme ušlehanou smetanu. Vznikne lehký krém ideální pro dorty a řezy.



