7 věcí, které ničí vaši štítnou žlázu a recept na léčivý nápoj

0
(0)

Dalibor , 27. 09. 2019

Štítná žláza je hlavní kontrolní orgán, který kontroluje to, jak tělo využívá energii, syntetizuje bílkoviny a také určuje to, jak citlivě reaguje váš organismus na ostatní hormony.

Existuje mnoho věcí ovlivňujících činnost štítné žlázy. Dnes si povíme o těch látkách, které na ni působí toxicky a také uvedeme recept na nápoj, který ji opět přivede do normálu.

Následujících 7 věcí se běžně nachází v domácnostech a nepříznivě ovlivňuje vaši štítnou žlázu či ji dokonce mohou i zničit.

Studie ukazují, že vdané ženy mají mnohem vyšší riziko rozvoje onemocnění štítné žlázy jako jiné ženy. Příčina bude zřejmě ve zvýšeném používání některých látek uvedených níže. Jiné studie zase zjistily, že 60 % z dnes používaných pesticidů ovlivňují produkci hormonů štítné žlázy.

Mnohé domácí čistící prostředky, hlavně ty s antimikrobiálními vlastnostmi či zahradní postřiky na plevel, snižují funkci štítné žlázy a zvyšují inzulínovou rezistenci.

Fytoestrogeny nacházející se v sóji snižují aktivitu enzymu štítné žlázy peroxidázy, který je zodpovědný za tvorbu dalších hormonů. Sója dokáže narušit normální činnost štítné žlázy i tím, že snižuje tělesnou využitelnost jódu. Dělá to tak, že blokuje proces, při kterém se jód zabudovává do hormonů štítné žlázy.

Podle některých zdrojů 2 až 5 mg fluoru denně po dobu několika měsíců dokázalo výrazně snížit funkci štítné žlázy. Tento problém se týká hlavně lidí, kteří žijí v oblastech, kde se fluor přidává do pitné vody (údajně kvůli snižování tvorby zubního kazu). Doporučuje se vyhýbat se takové vodě a také nepoužívat zubní pasty či dentální vody s obsahem fluoru.

Brom je pro štítnou žlázu silně toxický. Bohužel, dnes se nachází ve velkém množství domácích produktů – od čistících prostředků, přes těstoviny až po domácí elektrické spotřebiče, koberce a nátěry na nábytek, kde se využívá jako látka proti hoření.

Dokonce, často i naoko zdraví pacienti mají v krvi vysokou hladinu těchto bromových zpomalovačů hoření.

Chloristany jsou vedlejším produktem vznikajícím při hoření leteckého benzinu, paliv pro rakety, ale i běžné pyrotechniky. Používají se také v automobilových airbagů. Chloristany se často vyskytují ve vodě, která se využívá na zavlažování zemědělských plodin, přes které pak se dostávají do lidského těla.

Studie provedená americkým úřadem pro kontrolu nemocí (CDC) uvádí, že existuje přímá souvislost mezi úrovní chloristanů v krvi a produkcí hormonů štítné žlázy.

Nadměrné vystavení se halogenem může narušovat transport jódu v těle. Halogeny jsou 17. skupinou prvků periodické soustavy, do které kromě již zmíněného fluoru a brómu patří i chlór, jód a astat.

Jde o chemicky podobné prvky, které se v organismu účastní stejných reakcí a mohou tak nahrazovat a vytlačovat jód, protože se vážou na stejné receptory jako on. Halogeny se do těla dostávají prostřednictvím jídla, vody i vzduchu.

Plasty jsou škodlivé nejen pro životní prostředí, ale i vaše tělo. Z plastů se často uvolňuje chemický prvek stíbium. Ten je však jen jedna starost.

Studie provedená univerzitou v Kodani zjistila, že hladina Stibal v ovocných džusech, které byly skladovány v plastových lahvích, byla 2,5 krát vyšší než je bezpečná úroveň pro pitnou vodu.

Recept na léčivý nápoj

Pro výrobu nápoje na posílení funkce štítné žlázy a její regeneraci budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 pohár (2 dcl) neslazené brusinkové šťávy
  • 7 sklenic (1,4 litru) čisté vody
  • 1 čajovou lžičku skořice
  • 1/2 čajové lžičky zázvoru v prášku
  • 1/2 čajové lžičky muškátového ořechu
  • 3/4 sklenice čerstvé pomerančové šťávy (z přibližně 3 pomerančů)
  • 1/4 sklenice čerstvé citronové šťávy (z přibližně 1-2 citronů)

Příprava a užívání

Přiveďte vodu do varu. Snižte plyn a přidejte do ní brusinkovou šťávu, skořici, zázvor a muškátový oříšek.

Dobře promíchejte a nechte povařit na mírném ohni 20 minut. Následně vypněte plyn a nechte to vychladnout na pokojovou teplotu.

Pak do nápoje přimíchejte pomerančovou a citronovou šťávu.

Užívejte podle potřeby, nejlépe alespoň pár sklenic denně. Tak a to je vše, přejeme dobrou chuť!