5 skvělých receptů na vánoční cukroví, které zvládne každý

0
(0)

Jan , 15. 09. 2025

Obsah článku

Vánoce si bez sladkých vůní z trouby dokáže představit málokdo. Vánoční cukroví patří mezi nejkrásnější tradice, které si předáváme z generace na generaci. Připravit si vlastní kousky není jen o pečení, ale i o rodinné atmosféře, společných chvílích a radosti z výsledku. Tento rok si můžete zpestřit sváteční stůl těmito pěti ověřenými recepty, které patří k absolutní klasice českého vánočního pečení.

Ať už hledáte inspiraci na nové recepty na cukroví, nebo se chcete držet osvědčených tradic, zde najdete kombinaci všeho. Výhodou je, že těsta lze připravit den předem a nechat je odpočívat, aby mělo cukroví dokonalou chuť i konzistenci.

Pařížské rohlíčky – kakaová klasika s máslovým krémem

Pařížské rohlíčky jsou skutečnou ikonou českého cukroví. Jemné těsto z ořechů, strouhanky a mouky se při pečení krásně rozvoní a vytváří voňavý základ pro kakaový krém. Náplň se připravuje z másla, cukru, kakaa a vanilkového extraktu – tak, jak to dělávaly naše babičky. Výsledek je sladký, jemný a zároveň dostatečně pevný, aby se rohlíčky krásně zdobily čokoládovou polevou.

Sádlovky – jednoduché a přitom nezapomenutelné

Pokud hledáte tradiční cukroví, které se připravuje snadno a má výraznou chuť, sádlovky jsou jasnou volbou. Křehké kuličky s důlkem uprostřed se pečou velmi pomalu, téměř jako by se sušily. Díky sádlu mají nezaměnitelnou chuť a vydrží dlouho měkké. Po upečení se plní krémem nebo marmeládou a na talíři vždy upoutají svou neobvyklou, ale přitažlivou podobou.

Vanilkové rohlíčky – symbol českých Vánoc

Jen máloco evokuje sváteční atmosféru tolik jako vanilkové rohlíčky obalené v moučkovém a vanilkovém cukru. Jemné těsto z mouky, ořechů a másla se tvaruje do malých rohlíčků, které se po upečení obalí ještě teplé. Díky tomu do sebe natáhnou sladkou vanilkovou vůni a stanou se dokonalou lahůdkou k vánočnímu čaji nebo kávě. Tento recept se dědí po generace a na vánočním stole prostě nesmí chybět.

Linecké cukroví – univerzální základ

Další zástupce klasiky je linecké cukroví. Těsto z mouky, másla, vajec a citronové kůry je nejen chuťově vynikající, ale také univerzální. Z lineckého můžete vykrajovat různé tvary, slepovat je marmeládou a zdobit čokoládou nebo oříšky. Každý kousek je originál a linecké patří mezi ty druhy cukroví, které chutnají skvěle i několik dní po upečení, kdy těsto krásně zvláční.

Išlské dortíčky – lahodné spojení chutí

Išlské dortíčky mají svůj původ v Rakousku, ale v českých domácnostech se zabydlely už dávno. Kakaové těsto se skořicí se peče v malých kolečkách, která se po vychladnutí slepují džemem a zdobí čokoládovou polevou. Výsledkem je luxusní cukroví, které potěší nejen na svátečním stole, ale i jako dárek zabalený do krabičky.

Marokánky – sladká směs ovoce a ořechů

Pokud toužíte po kousku, který je trochu jiný než klasické vánoční pečivo, marokánky jsou ideální volbou. Základem je odpalované těsto smíchané s kandovaným ovocem, brusinkami a vlašskými ořechy. Na plechu se tvoří voňavé ploché sušenky, které po upečení zůstávají jemně měkké. Jejich sladkokyselá chuť a barevný vzhled přidají na vánoční tabuli netradiční šmrnc.

Závěr

Pečení vánočního cukroví nemusí být složité. S těmito pěti ověřenými recepty zvládnete připravit sladkosti, které potěší nejen rodinu, ale i přátele. Ať už dáte přednost klasickým vanilkovým rohlíčkům, voňavým pařížským rohlíčkům, nebo originálním marokánkám, vytvoříte doma atmosféru, bez které by Vánoce nebyly úplné. Vánoční pečení je především o radosti a společném sdílení, proto si ho tento rok užijte naplno.