Obsah článku
Hledáš rychlý oběd nebo večeři, která zasytí, chutná skvěle a nezabere půl dne? Tady je výběr 12 osvědčených receptů na těstoviny, které zvládne i začátečník. Najdeš bleskovky z jedné pánve, krémové omáčky i zapékané varianty – od sýrových a rajčatových po kuřecí a „gyros“ styl.
1) Zapékané těstoviny „za pár kaček”
Suroviny
- 500 g kolínek
- 150 g suchého salámu
- 6 vajec
- 150 g tvrdého sýra
- sůl, pepř, kousek másla
Postup
- Těstoviny uvař al dente ve slané vodě. Salám nakrájej na nudličky, vejce prošlehej, osol a opepři.
- Formu vymaž máslem. Smíchej těstoviny se salámem a vejci.
- Vrstvi: ⅓ těstovin, sýr, ⅔ těstovin, sýr, zbytek těstovin. Peč při 180 °C cca 15 min.
- Na závěr posyp sýrem a nech krátce rozpéct.
Tip: Přidej sušenou petrželku nebo oblíbené bylinky.
2) Vynikající oběd z jedné pánve (cca 20 minut)
Suroviny
- 500 g mletého masa, 1 cibule, olej
- 1 zelená paprika, 2× pasírovaná rajčata (plech.), 2 šálky vody
- 1 chilli paprička, 300 g menších těstovin
- 200 g strouhané mozzarelly, sůl, pepř, čerstvá bazalka
Postup
- Na oleji zpěň cibuli, přidej papriku, krátce restuj. Vhoď mleté maso, zatáhni.
- Přidej chilli, rajčata, osol, opepři, zalij vodou a přiveď k varu.
- Vsyp těstoviny, zakryj a vař doměkka, občas promíchej.
- Posyp bazalkou a mozzarellou a nech rozpustit.
3) Domácí sýrová omáčka za pár minut
Suroviny
- 4 lžíce hladké mouky, 2,5 šálku mléka, 125 g másla
- 200 g čedaru, 2 lžičky plnotučné hořčice
- sůl, pepř, špetka kmínu a sušené bazalky
Postup
- Na másle krátce osmahni mouku do světlezlata.
- Za stálého míchání přilévej mléko a hořčici, provař do zhoustnutí.
- Ochuť solí, pepřem, kmínem a bazalkou, vmíchej nastrouhaný čedar a kousek másla.
Tip: Zjemníš šplíchnutím smetany na závěr.
4) Těstoviny s kuřecím masem a sýrovou omáčkou
Suroviny
- 340 g penne, 2 kuřecí prsa, 1,5 šálku mozzarelly
- olivový olej, sůl, pepř
- Omáčka: 1 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 3 lžíce mouky, 1 šálek kuřecího vývaru, 1 šálek mléka, ¾ šálku parmezánu, sůl, pepř
Postup
- Penne uvař al dente. Kuře nakrájej a orestuj na oleji, osol, opepři.
- Omáčka: česnek krátce orestuj, zasyp moukou, spoj, tenkým proudem vmíchej vývar a mléko, provař do zhoustnutí, přidej parmezán.
- Smíchej s polovinou těstovin a kuřetem, navrstvi do formy s druhou polovinou, posyp mozzarellou.
- Peč 20–25 min na 180 °C.
5) Zapékané „gyros“ těstoviny
Suroviny
- 3 kuřecí prsa, 1 malá plechovka kukuřice
- 1 zelená + 1 červená paprika, 1 cibule
- 2 hrsti těstovin, ¾ bal. gyros koření
- 150 g tvrdého sýra, sůl, pepř, česnek, olej
Postup
- Těstoviny uvař. Kuře nakrájej, ochuť gyros kořením, nech 30 min odležet.
- Orestuj cibuli a papriky, přidej česnek a maso, zatáhni, vmíchej kukuřici a těstoviny.
- Přesuň do mísy, zasyp sýrem a zapeč při 200 °C, až se sýr rozteče.
Tip: Jogurtový dip (jogurt + česnek + citron + sůl) k podávání.
6) Penne se smetanovo-sýrovou omáčkou, žampiony a slaninou
Suroviny
- penne, smetana, 1 žloutek
- žampiony, slanina, česnek
- hrst strouhaného sýra (eidam/parmazán), olej, sůl, pepř, petrželka
Postup
- Uvař penne. Na oleji orestuj slaninu, přidej česnek a žampiony.
- Vmíchej těstoviny, zalij smetanou se žloutkem a sýrem, míchej do zhoustnutí.
- Dochuť a posyp petrželkou.
7) Zapečené „pizza” těstoviny
Suroviny
- 400 g těstovin, žampiony, cibule
- šunka, tvrdý sýr, bolognese omáčka, kečup
- oregano, sůl, pepř, máslo
- Dresink: 2 vejce, 1 šálek jogurtu nebo smetany, sůl, pepř
Postup
- Těstoviny uvař. Na oleji orestuj cibuli a žampiony.
- V míse smíchej těstoviny, šunku, sýr, kečup a houby, dochuť.
- Přenes do vymazané mísy, polij bolognese, posyp sýrem.
- Rozšlehej dresink, přelij, posyp oreganem a ještě sýrem. Peč na 200 °C dozlatova.
8) Jemná kuřecí omáčka na těstoviny
Suroviny
- 2–3 kuřecí prsa, 200 g smetanového sýra
- 1 kostka kuřecího vývaru, 1 plechovka žampionů
- 1 rajče, 1 chilli paprička, 100 ml mléka
- sůl, pepř, olej, petržel
Postup
- Kuře osol, opepři, orestuj na oleji.
- Přidej smetanový sýr, rajče, chilli, žampiony, podlij mlékem a vývarem, krátce provař.
- Dochuť a podávej s těstovinami, posyp petrželí.
9) Těstoviny s kuřecím v rajčatové omáčce
Suroviny
- 2 kuřecí prsa, sůl, pepř
- 200 ml rajčatové omáčky, 100 ml vody
- česnek, makarony, petrželka
Postup
- Kuře nakrájej, orestuj, osol a opepři.
- Přidej rajčatovou omáčku, česnek a vodu, krátce povař.
- Vmíchej uvařené makarony, prohřej, posyp petrželkou.
Tip: Lžička cukru vyrovná kyselost rajčat.
10) Penne s kuřetem, rajčaty a dvojím sýrem
Suroviny
- 150 g penne, 1 cibule, 300 g kuřecích prsou
- 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rajčatového protlaku
- 400 g konzervovaných rajčat, 80 g kozího sýra
- 125 g mozzarelly, sůl, pepř, chilli dle chuti, snítka rozmarýnu
Postup
- Penne uvař. Cibuli orestuj, přidej kuře, zatáhni.
- Vmíchej protlak a rajčata, krátce povař, přidej kozí sýr, dochuť a vlož rozmarýn.
- Smíchej s těstovinami, přesuň do mísy, navrch mozzarella a peč při 200 °C 18–20 min.
11) „Fofr” rajčatová omáčka s uzeninou
Suroviny
- 300 g kvalitní uzeniny (kabanos/klobása), kousek slaniny
- 2 velké cibule, 5 stroužků česneku
- 1 malý rajský protlak, cca 250 ml kečupu, 2 lžičky cukru
- sušené bylinky (bazalka, tymián, oregano), sůl, pepř, sádlo/olej, voda dle potřeby
Postup
- Na troše sádla orestuj slaninu a cibuli, přidej uzeninu, krátce opeč.
- Vmíchej protlak, česnek, cukr, bylinky, kečup a trochu vody – provař do hustoty.
- Dochuť, podávej s těstovinami a sýrem.
12) Kuřecí těstoviny s omáčkou z nivy
Suroviny
- 3 lžíce oleje, 300 g kuřecího masa
- 120 g nivy, 200 ml smetany ke šlehání
- 125 ml vody/vývaru, sůl, pepř, nasekaná pažitka
Postup
- Kuře lehce osol a opepři, orestuj dozlatova.
- Zalij vodou/vývarem a krátce podus. Přidej smetanu a rozdrcenou nivu, povař do zhoustnutí.
- Vmíchej pažitku a podávej s těstovinami.
Tip: Nivu nech postupně rozpustit – omáčka bude hladká.
Jak vyladit těstoviny k dokonalosti
- Sůl do vody: cca 10–12 g na 1 litr vody.
- Al dente: raději o minutu méně – omáčka těstoviny ještě „dotáhne“.
- Škrobová voda: pár lžic vody z těstovin přidej do omáčky – lépe se spojí.
- Tuk na závěr: lžička olivového oleje nebo másla pro lesk a chuť.
- Bylinky: bazalka, oregano, petržel – přidávej až na konci.
Doporučené přílohy a servírování
- Saláty: rukola s citronem a parmezánem; rajčata s cibulkou a bazalkou.
- Pečivo: česneková bagetka, focaccia, křupavá ciabatta.
- Posyp: parmezán/pecorino, piniové oříšky, chilli vločky.