11 dokonalých rad nad zlato. Díky nim bude jídlo chutnat jako od šéfkuchaře!

0
(0)

Tomáš , 18. 06. 2024

Víme, že mnoho z vás je opravu výbornými kuchaři, ale také víme, že pro dokonalou chuť nestačí jen dodržovat daný recept. Samotný recept je jen jedná část celkového výsledku. O nic méně důležitým faktorem je výběr chutných a dobrých surovin, ale také jejich zpracování.

Rady do kuchyně

Přinášíme Vám těchto 11 rad do kuchyně, díky kterým bude vaše jídlo mnohem chutnější a vaši hosté budou mít dokonalý pocit, že před nimi stojí skutečnýšéfkuchař.

Kdy otočit steak při opékání

Pokud necháte maso na pánvi příliš dlouho, jeho kůrka se stane velmi tuhou, ale zejména maso bude uvnitř mdlé a suché. Abyste zjistili, zda je maso vhodné na otočení, zkuste jemně zatřást pánví. V případě, že maso začne klouzat po pánvi, můžete ho otočit.

Sýr přidávejte až na konci

Při pečení v troubě je lepší přidávat sýr na pokrm asi 5 minut před vyjmutím. V opačném případě bude sýr v troubě hořet či vytvoří tvrdou a nepříliš chutnou kůrku.

Zjistěte, zda je vejce čerstvé

Vhoďte vejce do sklenice se studenou vodou. Pokud vejce klesne na dno, znamená to, že je čerstvé a můžete jej bez obav použít. V případě, že se vznáší ve středu, je staré asi 2 týdny, ale stále je použitelné. Vajíčko, které ale plave na hladině, je již skutečně staré a neměli byste ho už používat.

Zvolte správný olej

Smažení na panenském olivovém oleji je náročné, protože se rychle začne propalovat. Zvolte proto raději oleje s vyšším bodem přepalování, nebo použijte například vepřové sádlo. Smažit můžete i na olivovém oleji, ale zvolte nižší teploty a smažte jen krátce.

Nechte maso odpočinout

Nikdy neservírujte právě opečené či ogrilované maso. Raději ho nechte pár minut odpočinout a až poté jej servírujte. Díky tomu šťáva zůstane v mase i po jeho krájení a zlepší se struktura a jeho chuť.

Rybu grilujte s citronem

Použijte řezy citrónu jako vrstvu mezi roštem grilu a samotnou rybou. Maso nebude vystaveno příliš velkým teplotám, ale také se nebude lepit na rošt či rozpadat se. Navíc citron dodá rybě příjemnou svěží chuť.

Víno spotřebujte čím dříve

Víno hned po otevření začne reagovat se vzduchem, což způsobuje, že už o několik dní se může pokazit. Některé druhy vína jsou tak citlivé, že již na druhý den po otevření jde jejich kvalita prudce dolů. Víno proto po otevření vypijte či použijte co nejrychleji.

Vyrobte si vlastní majonézu

Své hosty určitě mile překvapíte vlastní domácí majonézou. Jednoduše šlehejte jedno vejce a postupně přilévejte 150 ml olivového oleje. Na dochucení kromě soli můžete použít koření dle vlastní chuti, bylinky, nebo hořčici.

Použijte horký pohár na změknutí másla

Pokud potřebujete změkčit ztuhlé máslo z chladničky, nalijte horkou vodu do sklenice a nechte ji tam asi minutu. Vodu následně vylijte a takto ohřátým sklenicí zakryjte ztuhlé máslo. Díky tomuto triku bude máslo do několika minut poddajné a můžete ho snadno rozetřít.

Opékejte méně masa na pánvi

Pokud děláte soté, pak se vyvarujte tomu, abyste na pánvi měli najednou mnoho kousků masa. Pokud se jednotlivé kousky dotýkají, maso se neopeká, ale vaří. To způsobí, že maso pustí šťávu, která je uvnitř a bude dát tvrdé a suché. Abyste tomuto jevu předešli, maso opékejte ve velké pánvi, kde bude mít každý kousek vlastní místo.

Na brambory použijte teplé mléko

Když připravujete bramborovou kaši, určitě použijte při její přípravě teplé mléko. Při použití studeného mléka totiž brambory ztratí svou pěknou žlutou barvu a dostanou šedé odstíny, které rozhodně nevypadají lákavě.