10 věcí ve vašem těle, které nejvíce ohrožují vaše zdraví, vyhněte se jim obloukem!

0
(0)

Dalibor , 06. 06. 2024

V našem těle je poměrně málo věcí, na které může být nepříjemné myslet: pot, špína, hnis, nestrávené jídlo.

Věděli jste, že v našem těle je více bakterií než buněk? A že roztoči žijí na vašich řasách?

1. Roztoči (demodex) na řasách

Roztoči žijí na vašich řasách a čím jste starší a mastnější pokožka, tím jistější to můžete říci. Bylo zjištěno, že roztoči, konkrétně Demodex folliculorum, žijí na řasách u více než 80 procent lidí ve věku nad 60 let.

Roztoči Demodex jsou roztoči na obličeji a pokud je můžete vidět pouhým okem, uvidíte je, jak žijí na vašich řasách a vlasových folikulech. Kromě toho může na jednom řasinkovém folikulu žít až 25 roztočů.

I když je skutečnost, že existují na vaší tváři, dost děsivá, jsou obvykle neškodné, ale u lidí, kteří jsou na ně citliví, mohou způsobit alergickou reakci.

2. Ušní maz

Mnoho lidí se obrací na profesionální ošetření odstraňování ušního mazu, přestože náš zvukovod je samočistící orgán v těle.

Ušní maz je olejovitá voskovitá látka produkovaná žlázami uvnitř zvukovodu. To chrání uši.

Zabraňuje vniknutí cizích látek do uší, včetně prachu a hmyzu. Ušní maz také pomáhá zvlhčit uši, chrání zvukovod před podrážděním a má antibakteriální vlastnosti.

Ušní maz se skládá z odumřelých kožních buněk, nasycených a nenasycených mastných kyselin, alkoholů, skvalenu a cholesterolu. V průměru vylučujeme asi 12-20 mg ušního mazu za měsíc.

3. Lipom (wen)

Naše tělo udržuje energetické rezervy v tukových buňkách, ale někdy tukové buňky rostou tam, kde by neměly být. To vede k tvorbě mastných nádorů, nazývaných také lipomy. Ačkoli si mnoho lidí myslí, že wen je nechutný, je obvykle docela neškodný.

Jsou to malé masy tukových buněk pod kůží mezi kůží a svaly. Takové hrboly jsou měkké a na dotek mobilní. Lipom obvykle neroste více než několik centimetrů a nejčastěji se vyskytuje na krku, ramenou, pažích, horní části zad, stehnech a hýždích.

4. Vylučování hlenu

Hlen, hlen, „boogers“ - jakkoli tomu říkáme, existují a existují pro to důvody.

Hlen lemuje vnitřek nosu, úst, dutin, hrdla, plic, gastrointestinálního traktu a je tam vždy, nejen při nachlazení. Naše tělo produkuje každý den asi 1–2 litry hlenu, včetně nové dávky, kterou produkuje váš nos každých 20 minut.

Hlen působí jako zvlhčovač a bez něj by naše tělesné tkáně vyschly. Protože je stále viskózní, působí také jako sběrač „odpadu“, který zahrnuje bakterie, pyl, špínu, houby, kouř a další látky, které dýcháme, a brání jim v útoku na naše tělo.

5. Bakterie

Ve zdravém lidském těle je mnohem méně člověka, než by si člověk myslel. Naše tělo obsahuje 10krát více mikroorganismů než lidské buňky, celkem asi 100 bilionů bakterií a obývá každý kout našeho těla.

Méně než 1 procento bakterií v lidském těle může způsobit onemocnění, zatímco jiné mu pomáhají vykonávat důležité funkce. Například bakterie Lactobacillus acidophilus, které se používají při výrobě fermentovaných mléčných výrobků, pomáhají trávit jídlo a bojovat proti škodlivým mikrobům.

6. Plyn v žaludku

Všichni lidé uvolňují plyn a celé říhání. Pokud jíte, produkujete plyn, když bakterie v zažívacím systému rozkládají potravu. V průměru uvolňujeme plyny 14 až 23krát denně, přibližně jednou za hodinu.

Plyn a říhání obsahují oxid uhličitý, kyslík, dusík, vodík a někdy metan a někdy síru. Některé potraviny způsobují, že produkujeme více plynů, včetně těch s vysokým obsahem vlákniny a mléčných výrobků.

Potraviny, které obsahují pšenici nebo mléko, také přispívají ke tvorbě plynů, říhání a nadýmání, protože naše tělo je nedokáže správně strávit. Ale nejčastěji jsou plyny způsobeny spolknutým vzduchem.

Zatímco některé výzkumy naznačují, že se váš žaludek může natáhnout a pojmout více než 3 litry jídla a pití, může se spontánně roztrhnout, pokud se pokusíme zadržet 5 litrů.

Pokud se váš žaludek pokusí „zavřít bránu“, jídlo a pití neprojde do střev, ale místo toho se vrátí a někdy násilně. Zvracení je řízeno „centrem zvracení“ v mozku a může být způsobeno řadou příčin, včetně otravy, infekcí, určitých nemocí a těhotenství a určitých způsobů léčby, jako je chemoterapie.

Pokud nejste schopni nebo ochotni vyvolat zvracení, vaše tělo se pokusí zvládnout nežádoucí obsah v žaludku. V tomto případě se mohou ve stěnách žaludku vytvářet netěsnosti, které umožňují únik částečně stráveného jídla. A pak se zvracení nebude zdát tak nechutné.

8. Zátkové mandle

Zátkové mandle, známé také jako tonsillolithy, jsou směsí bakterií, odumřelých buněk a hlenu, které se nahromadily v drážkách mandlí.

Pokud trpíte chronickou tonzilitidou nebo jste měli angínu, je větší pravděpodobnost, že vám ucpou mandle. Jsou také běžné u lidí se sucho v ústech.

Někteří lidé si jich nevšimnou, zatímco jiní se cítí nepříjemně, když otužují. Vypadají jako bílé hrbolky na zadní straně krku. Protože se bakterie rádi živí tím, z čeho jsou tyto zátky vyrobeny, často vedou ke špatnému dechu.

Můžete se je pokusit zbavit oplachováním nebo vakuovým odsáváním, které provádí ORL. Jediným způsobem, jak se jich úplně zbavit, k čemuž se uchýlí jako poslední možnost, je odstranění mandlí.

9. Výkaly

Když jíme a pijeme, trvá jen několik hodin, než naše tělo získá potřebné vitamíny a živiny. Zbytek je třeba stáhnout.

Naše střeva jsou tvořena tenkým a tlustým střevem a konečníkem. Tenké střevo je trubice dlouhá asi 6 metrů a průměr 2,5 cm, zatímco tlusté střevo je asi 1,5 metru dlouhé a průměr 7,6 cm. A je to všechno plné odpadu.

Naše stolice jsou vyrobeny z nestráveného jídla, ale také z hlenu, bakterií a odumřelých buněk, které jim dodávají hnědou barvu. Při normální peristaltice je stolice asi 75 procent vody a denně vylučujeme asi 85-225 gramů stolice.

10. Kyselina v žaludku, která může rozpouštět kov

Náš trávicí systém je nasycen šťávami, které tráví jídlo. Když se vodík spojí s chlórem uvnitř žaludku, vytvoří kyselinu chlorovodíkovou. Kyselina chlorovodíková je dostatečně silná, aby rozpustila kov, tak proč se nevstřebává žaludek?

To je způsobeno hlenem, který lemuje stěny žaludku a chrání ho před štěpením.