Ledviny hrají zásadní roli v udržování našeho zdraví. Přispívají k tvorbě červených krvinek, regulují krevní tlak, detoxikují organismus, odstraňují přebytečnou vodu a regulují hladinu minerálů v našem těle. Proto je velmi důležité snížit pravděpodobnost onemocnění ledvin opuštěním určitých návyků a jejich nahrazením dobrými. Podívejme se, jaké to jsou.
1 – Zadržování moči
Pokud často odoláváte nutkání, moč zůstává v močovém měchýři delší dobu a mohou se v ní ve větším množství množit bakterie. To může vést k závažným infekcím a inkontinenci.
2 – Dlouhé sezení
Pravidelná fyzická aktivita souvisí s dobrým krevním tlakem a správným metabolismem cukrů. Pokud dlouhodobě sedíte, může to zvýšit riziko vzniku onemocnění ledvin o 30 %.
3 – Přetrénování
Pokud budete příliš trénovat, může dojít k rhabdomyolýze, při které se svalová vlákna poškodí, rozpadnou a protein myoglobin v nich se vyloučí močí. To může vést k poškození ledvin.
4 – Nadměrné užívání léků proti bolesti
Přestože některé protizánětlivé léky, jako je aspirin nebo ibuprofen, lze bezpečně užívat s mírou, pravidelné a nadměrné užívání může způsobit problémy s ledvinami a selhání ledvin.
5 – Nedostatečná spotřeba vody
Když jste hydratovaní, vaše ledviny jsou schopny produkovat dostatek moči k odstranění toxinů a odpadu z vašeho těla. Pokud nepijete dostatek vody, zvyšujete možnost vzniku ledvinových kamenů.
6 – Málo spánku
Ukázalo se, že málo spánku má špatný vliv i na ledviny, jelikož tkáně orgánu se během spánku nejlépe regenerují. Cykly spánku a bdění nejlépe regulují funkci ledvin. Pokud dostatečně nespíte, může se u vás vyvinout vysoký krevní tlak, který pouze zatěžuje vaše ledviny.
7 – Konzumace nealkoholických nápojů
Podle zdravotníků existuje úzká souvislost mezi konzumací nealkoholických nápojů a rozvojem ledvinových potíží. Studie z roku 2009 zkoumala 3000 žen, které pily 2 nebo více nealkoholických nápojů (2,5–3 dl) každý den. Bylo prokázáno, že se u nich postupem času rozvinul významný pokles funkce ledvin.
8 – Nadměrná konzumace masa
Nadměrná konzumace živočišných bílkovin zakyseluje krev a pro ledviny je pak obtížnější udržet rovnováhu pH. Z dlouhodobého hlediska to může vést k problémům s ledvinami. Doporučený denní příjem bílkovin je 1-1,6 g/kg tělesné hmotnosti.
9 – Příliš mnoho soli a cukru
95 % spotřebované soli je zpracováno ledvinami. Pokud přeháníme konzumaci soli, více zatěžujeme ledviny, protože se zvyšuje zadržování vody, což zvyšuje krevní tlak.
Vysoká konzumace cukru může také přispívat ke vzniku vysokého krevního tlaku, ale zároveň výrazně zvyšuje možnost vzniku cukrovky. Při cukrovce jsou malé krevní cévy, jako jsou ty, které se nacházejí v ledvinách, snadno poškozeny, což může vést k selhání ledvin.
10 – Ignorování běžných infekcí
Když máte nemoc, kašlete, máte horečku, máte zanícené mandle, vaše tělo produkuje protilátky (imunitní proteiny) pro boj s patogeny. Ty se mohou zaseknout kolem filtračního systému ledvin a způsobit zánět. Takové neškodné infekce vždy řádně léčte. Dostatečně odpočívejte.
Závěr
Ledviny jsou zásadní pro naše zdraví a jejich správná funkce je nezbytná pro udržení rovnováhy v těle. Vyhněte se těmto deseti špatným návykům a podpořte zdraví svých ledvin dodržováním správného pitného režimu, vyvážené stravy a dostatečným odpočinkem.