Rýže je nepochybně chutné a zdravé jídlo, ale buďte s její konzumací opatrní! Zástupci veřejného zdravotnictví ve Spojených státech amerických říkají, že konzumace "zbytků" rýže může způsobit otravu jídlem.
Bakterie v rýži
Je to způsobeno tím, že surová rýže často obsahuje spóry Bacillus cereus - řetězec bakterií, který může způsobit otravu jídlem.
Bacillus cereus (lat.) - typ grampozitivních, sporné bakterií vyskytujících se v půdě, který způsobuje u lidí toxické infekce.
Kromě toho, tato bakterie může přežít i při procesu vaření. Proto, pokud jste vaši rýži nedojedli, proces rozmnožování těchto škůdců začíná nabírat novou sílu. Co je však horší, vše probíhá mnohem rychleji. To je důvod, proč vám včerejší rýže tak často způsobuje průjem, zvracení a jiné problémy spojené s trávicím systémem.
Mikrovlnná trouba
Ani mikrovlnná trouba nepomůže. Některé spóry přežijí i při teplotě 100 stupňů.
Pokud byste se chtěli vzdát této potraviny, nedělejte ukvapené závěry. Odborníci říkají, že nedojedená rýže by měla být okamžitě vložena do chladničky, kde by neměla být skladování delší než 24 hodin.
Zapamatujte si
jestliže rýže stála při pokojové teplotě více než hodinu, její konzumace se stává nebezpečnou! To platí nejen pro rýžovou kaši, ale i pro rizoto a jakékoliv jiné rýžové pokrmy.