Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyní. Kromě pečení se často používá i na predžovanie trvanlivosti potravin tím, že se do něj balí jídlo a takto uchovává v chladničce. Praktikanti alternativní medicíny využívají alobal také k léčbě některých onemocnění. Dlouho však panovaly obavy o jeho bezpečnosti, které se v poslední době začínají potvrzovat.
Alobal
Největším problémem alobalu je, že je vyroben z hliníku. Jde v podstatě o těžký kov, který je pro tělo toxický.
Hliník způsobuje tělu různé zdravotní potíže - od těch mírných až po závažné poškození mozku.
Současné studie dokonce prokázaly, že je je spojován se vznikem Alzheimerovy choroby.
Může způsobovat onemocnění
- Ztrátu paměti
- Nedostatek koncentrace
- Problémy s tělesnou rovnováhou
- Ztráta kontroly nad ovládáním svalů
Také se věří, že balení potravin do alobalu a jejich následné uskladnění v lednici nebo tepelná příprava v troubě mohou způsobit poškození kostní struktury.
Je tomu tak proto, že hliník snižuje hustotu kostí odvápněním a tím je činí jejich více lámavými.
Rizika hliníku pro zdraví
Dalším významným problémem alobalu je, že vyvolává potíže s dýcháním v případě, že se vdechnou částečky hliníku do plic.
V tomto případě může vyvolat fibrózu plic.
Bezpečné není ani grilování masa nebo ryb v hliníkové fólii. Při vysokých teplotách se uvolňuje vysoké množství tohoto nebezpečného kovu do vašeho jídla.
Únik je ještě vyšší, pokud se přidají k jídlu nějaké kyselé přísady, jako například plátky citronu.
Výzkumníci z americké Univerzity v Sharjah věří, že během jednoho vaření jídla v alobalu se do něj uvolní až 400 mg hliníku. Šlo o zjištění chemického inženýra a vedoucího univerzitního výzkumného týmu, Dr. Essam Zubaidiho.
Ten odhalil, že pokud je alobal vystaven vysokým teplotám, výrazně se zvyšuje i míra úniku hliníku do jídla.
Doporučuje proto, aby se v alobalu nikdy pekly bylinky, rajčata a citrusové ovoce jako jsou citrony, limetky či pomeranče.
Závěr
Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že maximální denní příjem hliníku by neměl překročit 60 mg.
Tento fakt činí z alobalu na vaření a uskladnění potravin velmi nebezpečnou látku, protože jen při jednom vaření se z něj do jídla uvolní až 400 mg.