Ne každý má rád houby, ale vědci z Tohoku University v Japonsku objevili novou užitečnou vlastnost tohoto produktu, která může změnit váš postoj k němu. Alespoň pokud jste muž.
Vědci provedli první rozsáhlou studii, která zjistila spojení mezi konzumací hub a rozvojem rakoviny prostaty. Za tímto účelem jsme analyzovali dvě studie, kterých se za 37 let zúčastnilo 36 499 dobrovolníků. Údaje zahrnovaly stravovací a stravovací návyky, fyzickou aktivitu a zdravotní stav subjektů. Během testů tedy 3,3% subjektů onemocnělo rakovinou prostaty.
Ve stejné době měli muži, kteří jedli houby 1-2krát týdně, o 8% nižší riziko onemocnění, než té, kteří je jedlí méně než jednou týdně. Přidání hub třikrát týdně snížilo riziko o 17%.
Autoři studie naznačují, že houby dluží tuto prospěšnou vlastnost vysokému obsahu L-ergotioneinového aktivního antioxidantu. Dr. Shu Jian však poznamenal, že je důležitější dodržovat vyváženou zdravou stravu, než jenom jíst hubová jídla.