Každý z nás občas rád sáhne po zákusku, zmrzlině, dezertu či jiné sladkosti. Většina z nás se přitom příliš nezamýšlí o množství zkonzumovaného rafinovaného cukru, protože se nechceme vzdát věcí, na kterých si rádi pochutnáme. Přírodní formy cukrů nacházející se v ovoci a zelenině nejsou našimi nepřáteli. Rafinované cukry však ano.
Život bez cukru
Podívejte se, co se stane s vaším tělem a mozkem, pokud se na 10 dní vzdáte nebo výrazně omezíte rafinované cukry. Samozřejmě, pokud se vám to bude líbit, můžete v tom pokračovat i nadále.
Výkyvy nálad
Podle portálu Prevence (Prevention) odstraněním nebo drastickým snížením objemu cukru ve vaší stravě dokážete stabilizovat své nálady.
Je to proto, že pokud po cukru dojde k jeho prudkému poklesu v krvi, vyvolává to v těle velký stres, následkem čehož bývá podrážděnost a stavy úzkosti.
Spánek
Když tělo nemusí procházet obdobími zátěže v důsledku prudkých výkyvů v hladině krevního cukru, bude se mu snadněji usínat.
Důvodem je nenarušování produkce několika hormonů v mozku spojených se spánkem, jako jsou serotonin, melatonin či dopamin.
Více energie
Mnozí lidé konzumují cukr nebo sladké potraviny, protože vědí, že po nich rychle získají energii. Cukr se totiž velmi rychle metabolizuje.
Problém však je, že tak rychle, jako energie přichází, tak rychle i odchází. A když odejde, budete se cítit ještě horší než předtím.
Ujasní se vám myšlení
Studie ukázaly, že nadměrné množství cukru zpomaluje komunikaci mezi neurony v mozku.
Omezením sladkého dosáhnete, že vaše mysl bude čistší a přemýšlení méně zahalené mlhou.
Zdraví srdce
Cukr aktivuje vyplavování inzulínu do krve. Dlouhodobé vysoké hladiny inzulínu nejenže vyčerpávají pankreas, ale mohou vést ke vzniku vysokého krevního tlaku a zrychlenému srdečnímu tepu.
Omezením cukru vám navíc klesne o 10% hladina špatného LDL cholesterolu v krvi a také o 20 až 30% hladina nebezpečných triglyceridů.
Zhubnete
Hubnutí se často jeví jako nemožná úloha. Je to hlavně kvůli přetrvávajícímu inzulínu v krvi.
Zvýšená hladina inzulínu v krvi je hlavní příčinou nepoddajného tuku na břiše a nemožnosti i jen trochu zhubnout.
Riziko cukrovky
Pokud máte v rodině výskyt cukrovky, pak iu vás je zvýšené riziko jejího propuknutí.
O to více byste se měli proto snažit dávat si pozor na to, co jíte. První věcí, kterou je tehdy nutné z jídelníčku vyřadit jsou cukr a potraviny, které jej obsahují.
Výskyt akné
Nyní vás možná napadla sporná: Cukr způsobuje akné? Podle odborníků působí cukr v těle pro-zánětlivě a ano, může být příčinou akné.
Pokuste se na 10 dní snížit příjem cukru a uvidíte, zda se akné na vaší pokožce vyčistí.
Pokožka
Je známým faktem, že cukr narušuje regeneraci poškozeného kolagenu.
Výsledkem pak bývá vznik jemných vrásek a předčasné stárnutí vaší pokožky.
Orální zdraví
Snížením příjmu cukru se sníží i tvorba hlenů v ústní dutině, čímž se zlepší zdraví dásní a zubů.
Předejdete tak zvýšené tvorbě zubních kazů a zánětem dásní. Dlouhodobě se dokonce můžete vyhnout i vzniku paradentózy.