Zlatohnědý pletený dezert s ořechy a kakaem podle staré kuchařky, který připravíte za pár minut.

0
(0)

Dalibor , 02. 02. 2021

Dali byste si něco lahodného a sladkého, ale bojíte se, že nad tím strávíte polovinu dne? Zde je návod, jak si doma vyrobit dezert s ořechy a spoustou kakaa. Množství surovin, které uvádíme, vystačí na přípravu dvou nadýchaných koláčů s vlašskými ořechy, kakaem a rozinkami. V první řadě si ale musíte připravit ingredience, které na výrobu budete potřebovat. Věřte, že si na dezertu pochutnají malí i velcí a skvěle se hodí ke snídani, ať už si k němu dáte čaj, kávu nebo kakao.

Potřebné suroviny

Na těsto si musíte připravit:

  • 1 kg mouky
  • 600 ml teplého mléka
  • 250 g cukru
  • balíček másla
  • 2 sáčky sušeného droždí
  • 6 žloutků
  • 200 g rozinek
  • 1 čajovou lžičku vanilkové esence
  • 1 čajovou lžičku rumu
  • ½ čajové lžičky soli
  • kůru z pomeranče a citronu.

To ale není všechno. Kromě těsta budete vyrábět také náplň, na kterou potřebujete následující:

  • 6 bílků,
  • 600 g mletých ořechů,
  • 4 lžíce kakaa,
  • 200 g práškového cukru.

Jak na to?

V první řadě rozpustíme droždí v teplém mléce se 2 lžícemi cukru. Nechte ho 20 minut odpočívat. Až nabobtná, přidejte zbytek cukru, příchutě, rozpuštěné máslo a sůl. Poté postupně přidávejte prosátou mouku, rozinky a začněte s hnětením. Musíte získat elastické a pevné těsto. Těsto dejte do velké nádoby a nechte přes noc nebo max. 24 hodin v lednici. Vyndejte těsto z lednice 30-50 minut předtím, než s ním budete pracovat.

Nyní připravte náplň. Z bílků vyšlehejte pěnu, dokud nebudou nadýchané. Přidejte mleté ořechy, kakao a práškový cukr. Rozdělte těsto na 4 stejné části. Vyválejte z nich obdélníky. Na první dva kusy rozetřete ½ náplně, těsto stočte a poté propleťte. Spojte konce a dejte jej do formy vymaštěné máslem. Totéž udělejte s dalšími dvěma kousky těsta a druhou polovinou náplně. Nechte takto hodinu kynout, pomažte je žloutkovou směsí, posypte cukrem a pečte 40-50 minut na 170 stupňů.