Recept na staročeský chléb s bylinkami, který je výborný ještě za týden. Nyní už si peču pouze vlastní.

0
(0)

Dalibor , 25. 09. 2020

Pokud nechcete kupovat chleby v obchodech, jelikož nejsou moc kvalitní, můžete si upéct vlastní. Receptů existuje celá řada, ale málokdo tuší, že je může jednoduše inovovat a připravit varianty, které jsou zdravější, chutnější i zajímavější. Podívejte se s námi na nejzajímavější inovace.

Ingredience:

  • 0,5 kg chlebové mouky
  • 1 dkg kvasnic
  • 2-3 polévkové lžíce oleje
  • 2 lžičky soli
  • 25 dkg kváskové směsi
  • 3 dl vody

Zkuste chléb s bylinkami a bez laktózy

Vhodnou volbou je přidat do chleba bylinky, jelikož rázem bude toto pečivo výrazněji vonět, ale také chutnat. Navíc ne vždy je nutné přidávat do receptu mléko. Kdo je alergický na laktózu, klidně si vystačí s vodou, ale i s mlékem které je bezlaktózové. V takovém případě zaujme i výsledná chuť chleba, která bude zcela jiná než u toho z obchodů.

Nebojte se ořechů

Ořechy nemusíte jenom mlsat, nebo je používat při pečení dezertů. Dokonale se hodí i do chleba. A můžete je kombinovat a klidně zvolit lískové, vlašské, nebo třeba para ořechy. Dokážou zajímavě zvýraznit strukturu chleba, také mu přidají na chuti a zapomenout nelze ani na to, že pečivo dodají řadu důležitých látek.

Vyzkoušejte chia semínka

Superpotraviny jsou obecně velmi doporučované, pokud chceme žít zdravě. Napadlo vás ale někdy, že známá chia semínka lze použít i do domácího chleba? Pokud to uděláte, dostanete do těla jejich unikátní obsah určený ke zlepšení zdraví. Dále nelze zapomenout ani na to, že semínka zlepší strukturu chleba, který bude na pohled vypadat velmi originálně.

Zkuste známou zeleninu

Napadlo vás někdy přidat do chleba zeleninu? Pokud ne, při nejbližší příležitosti to můžete vyzkoušet. My doporučujeme brokolici. Ta se podepíše jak na zajímavé barvě vašeho chleba, tak i na jeho vyšší vláčnosti. A dále bude pečivo i zdravější, jelikož s každým krajícem do těla dostanete vitamíny A nebo C, stejně jako kyselinu listovou, ale i prvky typu draslík a hořčík, či vápník nebo také selen.

Přidejte trochu jogurtu

Pokud máte problém s vláčností vašeho chleba, zkuste do těsta přidat trochu jogurtu. Uvidíte, že to výsledné podobě pečiva velmi prospěje. Samozřejmostí je, že by měl být používán jogurt bílý. Pokud jde o tučnost, rozhodně se nebojte, pokud bude vyšší.