Vyzkoušejte skvělý dort se smetanovým krémem a ochutnejte pizzu jako z italské restaurace

0
(0)

Dalibor , 05. 03. 2021

Objevte dva zajímavé recepty, které rozhodně stojí za to vyzkoušet. V obou případech jde o skutečně lahodné pokrmy, které ozvláštní všední den. Prvním receptem je výborný smetanový dort a druhý návod se týká vyladěného těsta jako na pravou italskou pizzu.

Recept na smetanový dort s čokoládovým přelivem

Vytvořit si chutný dort, který bude chutnat a zároveň nebude nijak složitý na přípravu, můžete i bez speciální příležitosti. Tento recept na výborný smetanový dort s čokoládovým přelivem tak rozhodně nenechte bez povšimnutí a minimálně si ho uložte na později. Chuťově jde totiž o výborný zákusek, který si skutečně zamilujete.

Co budete potřebovat pro přípravu těsta

  • 150 gramů máslo nebo margarín
  • 4 kusy vejce
  • 160 gramů mouky
  • 180 gramů cukru
  • 3 lžičky kakaa
  • Špetku soli

Ingredience na náplň

  • 500 ml mléka
  • 3 polévkové lžíce krupice
  • 300 gramů másla
  • 150 gramů cukru
  • 20 gramů vanilkového cukru
  • Citronová šťáva

Na vrchní polití

  • 3 lžíce smetany
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžičky kakaa
  • Máslo

Postup výroby chutného dortu

Mouku smíchejte s cukrem a postupně přidávejte do směsi vyšlehaných vajec a cukru. Důležité je důkladné promíchání. Těsto následně rozdělte na zhruba 2 až 4 části podle toho, kolik kousků vlastně potřebujete. Části těsto můžete promíchat s trochou kvalitního kakaa pro vytvoření barevného efektu tmavých a světlých částí.

Formu vyložte pečicím papírem a vylijte těsto. Připravené těsto dejte péct na 180 stupňů na zhruba 20 až 25 minut. Dále si připravte krém, kdy smícháte smetanu s trochou soli, přidejte krupici a tuto směs vařte do té doby, než zhoustne. Až bude dostatečně hustá, nechte směs vyhladit.

Připravte si změklé máslo, které vymíchejte s cukrem. K tomu postupně přidávejte uvařenou krupici. K tomu všemu následně patří ještě trocha citronové šťávy. Postupně směs natírejte na jednotlivé vrstvy dortu. Nechte důkladně vychladnout a za několik hodin je dort připravený ke konzumaci.

Recept na těsto jako od pravé italské pizzy

Dokonalou a chutnou pizzu si zvládnete vytvořit i doma s pomocí jednoduchého receptu. Důležité je dodržet uvedené suroviny i postup. Následně už zbývá pouze vybrat, jaké ingredience na pizzu půjdou, aby byla skoro stejně tak dobrá jako ta pravá italská.

Základní přísady na chutnou italskou pizzu

  • Mouka – vysoce kvalitní a jemně mletá
  • Olej – stačí malé množství
  • Voda a mléko
  • Sůl a cukr – pro dochucení a lepší kynutí těsta

Konkrétní složení vypadá zhruba takto:

  • 250 gramů vody;
  • 500 gramů mouky;
  • 0,5 lžičky cukr a stejné množství soli;
  • 20 gramů oleje;
  • 7 gramů droždí.

Postup přípravy

Vezměte misku, nalijte teplou vodu a opatrně přidávejte suché droždí. Snažte se pořád míchat, aby se nevytvořily hrudky. Nechte pár minut aktivovat a přidejte trochu olivového oleje, sůl a cukr. Opět vše důkladně promíchejte, aby nedošlo k tvorbě hrudek. V dalším kroku již přichází na řadu mouka, kterou dávejte prosátou, aby byla opravdu jemná. Až budou všechny ingredience promíchané, důkladně hněťte těsto, aby vznikla spojená hmota.

Těsto si rozdělte na zhruba tři části a vložte do nádoby, kterou zakryjete látkovou utěrkou a vložíte na teplejší místo. Těsto vykyne zhruba za 30 až 60 minut. Po uplynutí této doby je vhodné pro tvarování placky a další přípravu celé pizzy. Pokud rovnou neupečete všechny tři části těsta, můžete si je schovat na později. Část těsta je možné uložit do chladničky a případně i do mrazáku. Takové těsto využijete například za pár dní, kdy budete mít k dispozici rovnou předem připravený vlastní polotovar pro výrobu chutné pizzy. Vyválení tenké placky možná bude chtít trochu cviku, ale za chvíli si techniku jistě osvojíte a půjde vám to od ruky.