Zápal plic a silný kašel vyřeší tato podomácku připravená medicína. Používaly ji už naše babičky.

0
(0)

Dalibor , 20. 01. 2021

Kašel trápí v zimních chladných měsících plno lidí. Pokud jste ještě nenašli ten správný lék z lékárny, vyzkoušejte tento jednoduchý a účinný recept. Léky z lékárny Vám nemusí vyhovovat, obsahují chemické látky, na které si naše tělo časem vytvoří protilátky a pak nemusí fungovat tak, jak by měly. Nebo Vám nemusí vyhovovat právě to, že jsou vyrobené z uměle vytvořených látek. V lékárnách sice lze koupit i pár léků získaných zpracováním rostlin a hub, nicméně u léků na kašel se jedná spíše o pastilky.  Sirupů takové množství není.

Co si takhle vyzkoušet přípravu sirupu proti kašli doma? Vyrobíte si ho tolik, kolik sami potřebujete, lze jej velmi dobře uchovávat v ledničce. Ohlídáte si sami co do něj dáváte a o jak kvalitní suroviny se jedná. Vlastní výroba sirupu má ještě jednu velkou výhodu – nemusíte se oblékat, když Vám není dobře a cestovat v zimě někam do lékárny, můžete zůstat pěkně v teple Vašeho domova s horkým čajem po ruce. A co že na ten sirup budeme potřebovat? Nachystejte si tyto suroviny:

  • trochu čerstvé citronové šťávy, trochu vody a medu
  • cukr
  • ½ mletého zázvoru
  • ¼ mletého hřebíčku

Příprava domácího sirupu

V hrnci smíchejte všechny výše zmíněné ingredience kromě medu (citronovou šťávu, vodu, cukr, zázvor a hřebíček). Až je dobře promícháte, přiveďte je na plotně k bodu varu. Vařte tak dlouho, dokud cukr nezhoustne. Až směs zhoustne na Vámi požadovanou hustotu tak, že Vám hustota sirupu bude příjemná, vypněte oheň a hrnec odstavte. Počkejte až směs úplně vychladne a poté přimíchejte med. Nemůžete med do směsi přidat za tepla, protože med v teple ztrácí léčivé složky.

Jak správně užívat a skladovat domácí sirup

Studený sirup přendejte do nádoby s uzavíratelným víčkem a skladujte ho v lednici. Pokud si chcete udělat spoustu sirupu do zásoby, ideálně ho zavařte ve sklenicích od marmelády, aby získal stejnou trvanlivost, jako ten koupený. Užívejte jednu čajovou lžičku sirupu 3x denně, ideálně po jídle a po pití.

👍 Tento návod je užitečný