Recept: vyrobte si vlastní sýr! Budete potřebovat jen mléko, jogurt a citron.

0
(0)

Dalibor , 31. 10. 2020

Sýry jsou oblíbenou pochoutkou mnoha z nás. Ať již máme na mysli sýry tvrdé, tavené, plísňové, ovčí nebo kozí, vždy si na nich pochutnáme. Jestliže i vy patříte mezi milovníky sýru, možná už jste přemýšleli o tom, že by bylo skvělé, kdybychom si mohli sýr vyrobit i my sami v domácích podmínkách. Nejen proto vám dnes přinášíme recept právě na domácí výrobu jednoho typu sýru. Nemusíte se ničeho obávat, pokud se budete držet našich rad, výsledkem budete mile překvapeni.

Ingredience na výrobu domácího sýru

Na výrobu čerstvého domácího sýru budete potřebovat jeden litr čerstvého mléka, jeden kelímek bílého jogurtu a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, přibližně z půlky citronu. V případě, že máte rádi sýry kořeněné, můžete k výše uvedeným základním ingrediencím přidat i čerstvé bylinky, jako je například bazalka, oregano či tymián. K dalším možnostem patří varianty s barevným pepřem, sušenými rajčaty, kmínem a chilli či ořechy.

Postup výroby krok za krokem

Prvním krokem je mírné zahřátí čerstvého mléka. Následně do mléka přidejte jogurt i vymačkanou citronovou šťávu a vše dobře promíchejte. Poté nechte směs přibližně tři hodiny odstát. Dále si připravte čistý bavlněný hadřík a sítko. Následně směs nalijte do sítka vystlaného bavlněným plátýnkem a nechte opět odležet, tentokrát po dobu asi třiceti minut, aby se sýr oddělil od syrovátky. Syrovátka přes plátýnko odkape do nádoby pod sítkem a v sítku zůstane pouze sýr. Ten následně osolte a vložte do plastové nádoby. Tu pevně uzavřete a sýr vložte na osm hodin do chladničky odpočívat. Po uplynutí této doby je sýr hotový, připravený k ochutnání. Vzhledem ke své měkké konzistenci je sýr ideální zejména k mazání na chleba či jiné pečivo, pochutnáte si na něm ke snídani, svačině i večeři. Oproti jiným verzím receptů na výrobu domácího sýra má tento tu výhodu, že k němu není potřeba syřidlo.