Výborné sýrové tyčinky, které zmizí ze stolu během chvilky

0
(0)

Dalibor , 30. 09. 2020

Pokud často pořádáte oslavy, večírky nebo jen posezení s přáteli, možná se vám zdá, že se nabídka občerstvení už příliš opakuje, a přemýšlíte nad tím, s jakým novým nápadem přijít, aby byli všichni spokojeni. Zkuste na příští setkání s přáteli přinést naše křupavé tyčinky a uvidíte, že se po nich jenom zapráší.

Kynuté těsto není strašák, s trochou snahy je zvládne každý

Nejprve je třeba dát kynout těsto. Pokud jste kynuté těsto ještě nikdy nedělali, není třeba se bát, jistě se podaří. Základem je správná teplota použitých surovin a vhodné teplé prostředí pro práci kvasnic. Na přípravu těsta budeme potřebovat:

  • 1 kg hladké nebo polohrubé mouky,
  • 1 čerstvé droždí,
  • 1 lžička soli,
  • 500 ml mléka,
  • 100 ml oleje.

Přípravu těsta nám ulehčí kuchyňský robot s hnětacím hákem. Pokud ho nemáte, půjde to taky, ale nadřete se. Těsto je třeba po delší dobu vařečkou jakoby nadlehčovat. Všechny ingredience smícháme (pozor, všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu). Pokud jste mléko zrovna vytáhli z ledničky a máte v plánu je ohřát, dávejte si pozor, aby nebylo moc horké. Pokud byste na kvasnice nalili horkou tekutinu, zabila by bakterie kvasnic a těsto by nevykynulo. Když je těsto hotové, přikryjeme je čistou utěrkou a dáme je na dvacet minut do tepla (k oknu, radiátoru apod.).

Těsto je hotové, můžeme se vrhnout na samotnou přípravu sýrových tyčinek

Do náplně bude třeba:

  • 500 g čerstvého sýra,
  • 1 lžíce soli,
  • 125 g rozpuštěného másla,
  • 200 g zakysané smetany,
  • 2 vejce.

Smícháme všechny suroviny a vytvoříme sýrovou náplň. Nakynuté těsto vyválíme do tvaru obdélníku a natřeme polovinou připravené náplně. Potom těsto opět přeložíme, pomažeme druhou polovinou náplně, znovu přeložíme, upravíme válečkem na tloušťku cca 1 cm. Následně nakrájíme na tyčinky, vložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě chvíli nakynout. Potom pomažeme rozšlehaným vejcem, případně posypeme např. sezamovými semínky nebo mákem, a pečeme asi půl hodiny na 180 °C.