Recept: Dlouho jsem hledala recept na tyto smetanové koláčky. Nyní se s vámi o přípravu podělím.

0
(0)

Dalibor , 31. 08. 2020

Kynuté buchty z kefíru ozdobené zakysanou smetanou mají velmi příjemnou a krásně sladko-kyselou chuť. Jakmile je jednou ochutnáte, budete si je doma připravovat pořád. Buchty jsou nejen výborné, ale také velmi dobře vypadají – každá návštěva, které budou nabídnuty, si od vás bude určitě chtít vzít recept. A tady je…

Co budete na kynuté buchty se zakysanou smetanou potřebovat

Příprava buchet je realizována ve dvou krocích, které zahrnují výrobu těsta a přípravu náplně. Na těsto budete potřebovat následující ingredience:

  • 0,5 l mléka
  • 1/4 hrnku kefíru
  • 1 vejce
  • 1 kávovou lžičku vanilkového cukru
  • špetku soli
  • 1 a ½ lžíce cukru krupice
  • 4 g suchého droždí
  • 50 g másla
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • vejce pro mazání buchty
  • moučkový cukr na posypání

Pro přípravu náplně budou potřeba tyto ingredience:

  • 1 sklenice zakysané smetany - 1 sklenice
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 2 kávové lžičky vanilkového cukru
  • ½ kávové lžičky škrobu

Příprava plněných kefírových buchet

Buchty následně připravujeme podle tohoto postupu:

  1. V misce smícháme droždí a cukr, zalejeme trochou teplého mléka a necháme 10 minut kynout.
  2. V malém hrnci rozpustíme máslo a necháme mírně vychladnout.
  3. Zbývající cukr, vanilkový cukr a sůl dáme do mísy, přidáme vejce, lehce rozšleháme a přilijeme kefír a vykynuté droždí. Vše opět lehce pošleháme.
  4. Mouku prosejeme do hluboké mísy a uprostřed vytvoříme důlek. Do důlku nalejeme připravenou směs a dobře promícháme.
  5. Přidáme vychladlé máslo a hněteme těsto – správnou nelepivou konzistenci by mělo dosáhnout přibližně po 10 minutách hnětení.
  6. Po uhnětení vložíme těsto do čisté mísy vymazané máslem a necháme 1,5 hodiny kynout.
  7. Vykynuté těsto rozdělíme na několik stejných částí, z nichž vytvoříme kuličky.
  8. Připravte si plech s pečícím papírem, kuličky na něj ukládejte a na každé vytvořte důlek pro náplň nebo je roztáhněte do větších koláčků. Mezi jednotlivými kusy by měly být rozestupy 3-4 cm.
  9. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte ještě půl hodiny kynout.
  10. Připravíme si náplň smícháním smetany a cukru (moučkového i vanilkového). Směs mícháme, dokud se cukr nerozpustí, poté přidáme škrob.
  11. Po dokynutí vytvoříme na bochánkách těsta důlky pomocí větší skleničky s dnem potřeným rostlinným olejem.
  12. Rozšlehaným vejcem potřeme okraje bochánků a do vytvořených důlků dávkujeme náplň.
  13. Následně pečeme přibližně 25 min v troubě předehřáté na 190 °C.
  14. Po upečení necháme buchty vychladnout a posypeme je moučkovým cukrem.

👍 Tento návod je užitečný