Všichni opěvují pampeliškový med, ale toto je ještě větší síla: Tento recept z pampelišky léčí slinivku, vysoký tlak a vyčistí vám krev!

0
(0)

Dalibor , 09. 05. 2020

Pampeliška obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů, například vitamín B6, thiamin, riboflavin, vitamin C, železo, vápník, draslík, zinek, hořčík a kyselinu listovou.

Působí močopudně, co jí dobré pro ledviny, podporuje vylučování žluči, detoxikaci jater, snižuje krevní cholesterol a pomáhá při alergiích.

Mnozí z vás jistě znají recepty na pampeliškový čaj, sirup nebo oblíbený med. Poradíme vám však také výjimečný recept na pampeliškové víno ve dvou provedeních, které snižuje vysoký krevní tlak, blahodárně působí na slinivku a při problémech s trávením.

Elixír zdraví s vůní jara

Takto znali pampeliškové víno naši předkové. Toto víno ze žlutých květů podporuje trávení, pomáhá při problémech se slinivkou a žaludečních kolikách. Dokonce, někteří lidé mu připisovali magické účinky. Každopádně jde o voňavý domácí nápoj, který v sobě ukrývá sílu žlutých květů a několik doušků vám zaručeně zlepší náladu a prospěje i vašemu zdraví. A nezapomeňte, že pampeliška je elixírem krásy a mládí, takže nezapomeňte trochu nabídnout i vaší půlce - určitě se účinkem poteší.S vínkem to však netřeba přehánět, doporučujeme 100 - maximálně 150 ml pampeliškového vína denně, ideálně před jídlem.

Základní recept

Potřebujeme:

  • Nádobu s objemem 1,5 l naplněnou rozkvetlým hlávkami pampelišky
  • 4 l vody
  • 2 pomeranče
  • 1, 25 kg cukru
  • 15 g droždí
  • 2 citrony
  • 5 litrovou nádobu
  • kvasnou zátku

Postup:

Očištěné květy pampelišky bez stopek (aniž bychom jejich propláchli vodou) vložíme do hrnce a přidáme důkladně umyté na plátky nakrájené citrony a pomeranče (is kůrou). Potom obsah hrnce zalijeme 4 l horké vody, přikryjeme pokličkou a necháme 1 den louhovat.

Do připravené 5 litrové nádoby prelejme přes jemné plátno výluh z pampelišky, přidáme cukr a promícháme. Na vrch rozdrobíme droždí - je to nezbytné pro proces fermentace (kvašení).

Nádobu uzavřeme kvasnou zátkou a necháme kvasit přibližně 3 měsíce. Víno je připraveno tehdy, když se tekutina vyčistí a kal sedne na dno. Tehdy je dobré čisté víno přelít do jiné nádoby. Skladujeme na chladném místě.

Pampeliškové víno na problémy s trávením a slinivkou

Pomáhá při problémech s trávením, se žaludkem, se slinivkou, při žlučníkových a střevních kolikách. Užíváme ho těsně před jídlem po 50 až 100 mililitrech. Při záchvatech je vhodné rozdělit menší dávky na několik denně. Potřebujeme kořen z pampelišky, nejlépe čerstvý, ale může být i sušený (tehdy ho použijeme více), litr bílého vína. Šest až osm kusů (podle velikosti) dobře omytého a najemno nastrouhaného kořene pampelišky zalijeme vínem a necháme 14 dní macerovat. Poté scedíme a uložíme na tmavé a chladné místo.

Pampeliškové víno na čištění krve a vysoký krevní tlak

Z 2 litrů pampeliškových květů, 2 litrů vody, 1 citronu, kůry z 1 pomeranče, 1 kg cukru, 2,5 cm kořene zázvoru, ½ lžíce pivovarských kvasnic a ½ krajíčku žitného chleba připravíte víno, které podpoří látkovou výměnu, pročistí krev a sníží krevní tlak.

Příprava: vodu přiveďte do varu a přelijte s ní okvětní plátky, které jste dali do smaltovaného hrnce. Potom hrnec překryjte plátnem a 3 dny nechte stát, jen občas promíchejte. Po 3 dnech vodu slijte do jiného hrnce a přidejte do ní cukr, nakrájenou kůru z vymytí pomeranče, na plátky nakrájený omytý citrón a zázvor. Vše společně vařte 1/2 hodiny. Převařenou tekutinu slijte, ochlaďte a do vychlazené vložte kvasnice namazané na chlebu a 2 dny nechte stát. Přefiltrujte a dejte do soudku (demižonu) a uzavře. Dva měsíce nechte víno zrát a následně jej stočte do lahví, které uzavřete korkem.

👍 Tento návod je užitečný