Uschovejte zeleninu jako přísun vitaminů na zimu

0
(0)

Tomáš , 11. 07. 2021

Mnoho lidí pěstuje zeleninu na svých zahradách. Často se setkáváme s vysokou úrodou, která se kazí, neboť majitelé nemají dostatečné schopnosti pro jejich zpracování. Uskladňují je, jak nejlépe to jde, ale i tak se setkávají s plesnivějícími kusy či hnilobou. Napadlo vás někdy uschovat tuto přebytečnou zeleninu na zimu? Že ne? Děláte obrovskou chybu, není na tom nic složitého. Přinášíme vám ty nejjednodušší recepty pro uskladnění zeleniny na zimu.

Připravte si zeleninu do sklenic

Tento postup vám může trochu připomínat postup přípravy leča, kterému je opravdu poměrně podobný. Potřebovat budete cibuli, sádlo nebo jakýkoli jiný tuk, trochu soli, pepře, papriky, rajčata a cuketu. Nemusíte využít všechny tyto druhy zeleniny. Záleží jen na tom, co a v jakém množství se vám na zahradě urodilo. I postup je velmi jednoduchý. Na pánvi rozehřejte trochu tuku a osmahněte do sklovata cibuli. Pak postupně přidejte všechnu zeleninu, kterou chcete uschovat na zimu. Nezapomeňte na to, že zelenina musí být perfektně umytá, dokonale zbavená nečistot, očištěná a nakrájená na kostičky. Zelenina pustí šťávu, pokud by jí bylo málo, můžete podlít trochou vody. Zeleninu tepelně upravujte, dokud nebude měkká. Horkou směs vložte do vyvařených sklenic, dobře zavíčkujte a otočte vzhůru nohama. Víčka se přes noc přitáhnou, ráno můžete oklopit a uskladnit ideálně v tmavé a suché místnosti.

Pokud chcete raději zeleninu uskladnit do mrazáku

Papriky, rajčata i cuketa s lilkem jsou druhy zeleniny, které se poměrně dobře uskladňují i v mrazáku. Pokrájejte je na kostičky tak velké, abyste je při vaření nemuseli zmenšovat. Pak už stačí jen zeleninu uzavřít ve vhodné krabičce či sáčku do mrazáku a dát zmrazit. V zimě, až budete chtít zeleninu tepelně upravovat, už ji stačí jen vyndat z mrazáku a použít. Vhodné není ji nejprve rozmrazit. Do hrnce či na pánev nebo do trouby ji vložte úplně zmrzlou, rovnou vyndanou z mrazáku. Jedině tak si zelenina zachová svou čerstvost a vaše jídlo bude o to lepší. Vaše pokrmy tak budou chutnat stejně dobře, jako byste je vařili v sezóně z čerstvě natrhané zeleniny na vaší zahrádce.