Tyto potraviny vám dokáží rychle doplnit obsah železa v krvi

0
(0)

Dalibor , 17. 01. 2020

Když v těle klesne hladina železa, přestane se produkovat dostatečné množství červených krvinek. Výsledkem pak bývá únava a anémie.

Z tohoto důvodu vaše tělo potřebuje pro svou optimální funkci a tvorbu hemoglobinu neustálý přísun železa. No a jedním ze způsobů, jak to zajistit, je konzumace potravin bohatých na železo.

Železo kromě tvorby červených krvinek hraje roli i při transportu vody a kyslíku do všech tělesných orgánů.

Jeho snížená hladina v krvi vede ke špatnému prokysličení orgánů. U železa je problém nejen jeho nedostatek, ale i to, že z neživočišného forem se do těla špatně vstřebává.

Proto mají vegani a vegetariáni vyšší riziko onemocnění vyplývající z jeho nedostatku.

Na absorpci železa pozitivně ovlivňuje vitamín C. Proto, pokud nejíte maso, je vhodné konzumovat takové potraviny, které kromě železa obsahují i ​​tento vitamín.

No a tady je pár druhů ovoce, které splňují obě podmínky - mají vysoký podíl tak železa, jakož i vitamínu C, což je pro rychlé doplňování železa nejvhodnější.

1. Datle
Toto nadmíru sladké ovoce můžete konzumovat tak čerstvé, tak sušené. Je vysoce energetické a nutričně bohaté. Je známé i tím, že výborně doplňuje rezervy železa.

Jeden pohár (250 ml) datlí obsahuje až 3 mg železa.

Nejideálnějším způsobem na prevenci nedostatku železa je přidat si datle do vašich snídaně - ať už cereálií nebo jen tak samostatně.

Můžete je také použít pro přípravu jakýchkoliv sladkých jídel. Přidejte je do salátů, pudinků nebo džemů či pomazánek.

2. Meruňky
Meruňky, podobně jako broskve, obsahují velké množství prospěšných živin. Jsou také bohaté na bílkoviny, sacharidy, vitamin A, železo a mnohé další minerální látky.

Sušené meruňky jsou skvělým zdrojem železa. Poměrně dlouho vydrží, sušené se mohou skladovat i několik měsíců. V každých 150 gramech sušených meruněk najdete více než 50% denní doporučené dávky železa.

Čerstvé meruňky jsou poměrně šťavnaté a mohou být konzumovány přímo nebo přidány do zmrzliny či ovocných pohárů během léta.

Můžete z nich také připravit mléčné koktejly a dochutit cereálie či pudinky.

3. Fíky
Podobně jako meruňky, i fíky můžete konzumovat sušené nebo čerstvé.

Při sušených fíků je jejich nutriční hodnota dvojnásobná, protože sušením ztratily vodu o polovině své hmotnosti.

Fíky patří mezi jedny z nejvydatnějších zdrojů železa.

Nejlepší je konzumovat jejich namočené přes noc. Můžete je také přidat do cereálií, zmrzlin, koláčů či jiných jídel.

4. Rozinky
Rozinky se vyrábějí ze sladkého hroznů sušeného na slunci.

Kromě železa mají i vysoký podíl cukru. Jedna polovina poháru rozinek dodá vašemu tělu 1,6 mg železa, které je snadno vstřebatelné.

Rozinky je nejlepší konzumovat s oloupanými mandlemi, kešu oříšky či pistáciemi. Tyto kombinace v podstatě vytvářejí plnohodnotné jídlo co do složení bílkovin, cukrů a tuků.

Rozinky také můžete přidávat do kari omáček, pochutin, dezertů, polévek a dalších jídel.

5. Na slunci sušená rajčata
Nejde o příliš typické ovoce, ale snadno se používá na vaření. V 100 gramech sušených rajčat se nachází 2,7 mg železa.

Doporučená denní dávka železa pro dospělého člověka je zhruba 18 mg, pro děti kolem 10 mg.

Sušená rajčata můžete konzumovat v jakékoliv formě - přímo sušené, vařené, nakládané či zavařené.

6. Sušené švestky
Podobně jako rajčata či meruňky, sušené švestky představují další výborný přírodní zdroj železa. Nejlepší je konzumovat jejich namočené přes noc.

Každých 100 gramů sušených švestek v sobě ukrývá ohromných 9 mg železa. 200 gramů sušených švestek tak pokryje dospělému člověku jeho celodenní potřebu železa.

Sušené švestky je doporučeno přidávat do smoothie, cereálií či jako přísadu do koláčů. Můžete si z nich také připravit džemy či želatinu.

7. Granátové jablko
Granátové jablko je vhodná potravina pro všechny nemoci spojené s krví, tedy kromě hladiny železa a anémie je dobré i na vysokou hladinu cholesterolem či vysoký krevní tlak.

Nejlepší je konzumovat ho čerstvé přímo nebo jako součást jakýchkoliv ovocných salátů. Jeho šťáva je osvěžující a plná železa.

Pomáhá také potlačovat depresi a celkově zvyšuje tělesnou vitalitu.

Závěr
Udělejte si váš den zajímavějším zařazením uvedených druhů ovoce do svého jídelníčku.

Nejen si na nich více pochutnáte, ale zároveň si obnovíte rezervy těla na železo a další důležité nutriční látky.