Toto se stane vašim játrům a mozku, když vypijete převařenou vodu s kurkumou

0
(0)

Dalibor , 10. 03. 2020

Kurkuma patří mezi nejoblíbenější koření v jihoasijské kuchyni.

V současnosti se však stává stále populárnější iv ostatních koutech světa, včetně Evropy a to díky jejím všestranným léčivým účinkem.

Známé jsou hlavně její protizánětlivé vlastnosti a účinky proti bolesti. Jen málo lidí však ví, že přímo ovlivňuje i zdraví vaší jater a mozku.

Kurkuma pro zdravou játra a prevenci rakoviny

Toto léčivé koření se využívá k léčbě onemocnění jater už po celá staletí, protože má silné protizánětlivé a antioxidační vlivy.

Před 20 lety začali vědci podrobněji zkoumat účinky kurkumy k prevenci a léčbě onemocnění jater.

Zjistili, že snižuje poškození v důsledku cirhózy, předávkování železem, alkoholem či v důsledku vysoké toxicity.

Aktivní látkou v kurkumě je kurkumin , který výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny jater tím, že eliminuje vliv mnoha lidských karcinogenů.Kurkuma a zdraví mozku

Nedávné studie také odhalily, že dalším orgánům, na který má kurkuma výrazný vliv, je náš mozek.

Konkrétně vědci zjistili, že kurkumin zastavuje hromadění nánosů beta-amyloidu, který je primární příčinou vzniku Alzheimerovy choroby.

Jeho protizánětlivé účinky pomáhají dokonce i tehdy, když už Alzheimerova choroba propukla, protože napravuje poškození způsobená záněty a oxidačními činidly.

Jiné studie zase potvrdily, že kurkuma je vynikající prostředek při léčbě úzkostných stavů a ​​deprese.

Doporučujeme proto, abyste kurkumu konzumovali každý den na pravidelné bázi. Tuto následuje jeden jednoduchý recept, který vám nezabere příliš mnoho času na přípravu.

Recept na kurkumovou vodu

Na výrobu turmerická vody budete potřebovat následující suroviny:

  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • 1 sklenice (2 dcl) vody
  • špetku pepře

Příprava

1. Nejprve přiveďte vodu v hrnci nad plynem do varu.

2. Následně do ní přidejte kurkumu a pepř (na zlepšení absorpce kurkuminu ve střevě).

3. Uberte plyn, přikryjte pokrývkou a na mírném ohnuli povařte dalších 5 až 10 minut.

4. Po dovaření nechte několik minut vychladnout a pak to vypijte.

Užívání a co od toho očekávat

Tak a to je vše! Dělejte toto každý den. Zlepšíte tak zdravotní stav nejen vaší jater a mozku , ale celého těla.

Očekávejte ústup bolestí hlavy, migrén, kloubů, zánětů a dalších onemocnění. Zlepší se také vaše trávení, zvýší chuť k jídlu a budete se cítit svěžejší a plní energie do života.