Toto je důvod, proč by každá žena po 40-tce měla sníst hrst sušených švestek denně: Jejich účinky chválí i lékaři!

0
(0)

Dalibor , 07. 02. 2020

Švestky - sušené ovoce nebo čerstvý plod, který můžeme dostat a pěstovat pod různými odrůdami. Momentálně, během zimních a jarních měsíců si je můžeme dopřát zejména v sušeném stavu - ani netušíte však, jaká je to výhoda. Kvalitní sušené plody by měly být měkké, pružné, ne až příliš vysušené. Při správném sušení se z jednoho kilogramu čerstvých švestek získá asi 250 gramů sušeného ovoce.

Sušené švestky jsou výborné například na přípravu domácích cukrovinek (jako "sušené švestky v čokoládě"), dezertů, salátů, masa, zeleniny, teplých jídel, jako náplň do koláčů a kompotů. To však ani zdaleka není všechno. Síla švestek se ukrývá v tom, co představují pro naše zdraví. Zpozornět by měly zejména ženy před av období menopauzy. 

Čerstvé švestky jsou skvělé, ale ...

Sušené švestky představují to nejlepší ze švestek v "koncentrované" podobě. Abyste dosáhli přibližně stejnou hodnotu živin a vitamínů, museli byste do sebe dostat více, než půl kila čerstvých švestek. Může se také stát, že když ochutnáte méně zralé ovoce, doslova vám z něj strpět jazyk a celé ústa. Chuť je trpká a každé sousto se těžko polyká.  Za tento nepříjemný pocit může  tanin , který není jen nepříjemný na chuť, ale může vám způsobit podráždění žaludku. Tomuto se konzumací sušených švestek zcela vyhnete.

Výhody švestek pro naše tělo

Koncentrace vitamínů, minerálních látek a vlákniny v sušených švestkách jsou výrazně vyšší, než v čerstvých švestkách. Sušený produkt je tak mnohem jednodušší využitelný pro naše zdraví.

Švestky jsou neuvěřitelně důležité pro všechny systémy lidského těla . Odborníci na výživu jejich často doporučují jako přírodní projímadlo, jakož i ke zlepšení odtoku žluči a sekrece žaludeční šťávy. Nenahraditelné jsou také jako pomocník na hubnutí.

Ohromná pomoc pro ženy po 40-tce

Ženy během menopauzy procházejí několika tělesnými změnami a jednou z nejzávažnějších je ubývání kostní hmoty známé jako řídnutí kostí.   Výzkum na Floridské státní univerzitě prokázal,  že ne mléko, ani mléčné výrobky, ale sušené švestky  dokážou zvrátit řídnutí kostí. Výzkum byl testován na ženách v období  menopauzy a výsledky hovořily jasně . Ženy, které užívaly 100 g sušených švestek denně po dobu  11 měsíců měli prokazatelně více kostní hmoty než ty, které užívaly jiné produkty.  Dr. Bahramu Arjmandi dokonce uvedl, že na účinky sušených švestek na kosti se nechytají jiné druhy ovoce a ani běžně dostupné potraviny. Kromě kostí se však konzumace švestek podepsala i pod lepším trávením, úbytkem hmotnosti a nižším cholesterolu - to jsou další problémy, které se žen v období menopauzy velmi výrazně dotýkají.



Švestky = zdravé kosti

Co je nejdůležitější, látky, které švestky obsahují se už do 30 minut dostávají do imunitního systému  a dokáží ho proto posílit více, než kterékoliv umělé vitamíny či bio-stimulanty. Polyfenoly se také dostávají ke kostním tkáním a působí jako ochrana nejen před opotřebením, ale i zánětlivými onemocněními kloubů a kostí.

Pomohou se zácpou

Sušené švestky jsou sice z kategorie mírně, ale velmi účinné projímadlo. Pokud máte problémy se zácpou, dejte si před každým jídlem 3 sušené švestky, které necháte chvíli namočené v horké vodě.

pro srdce

Polyfenoly, draslík a další živiny, které obsahují švestky podporují zdraví a elasticitu stěny cév , posilují srdeční svaly, normalizují srdeční frekvenci. Lidé, kteří pravidelně konzumují tyto sušené ovoce, významně snižují riziko vzniku onemocnění srdce.

pro ledviny

Sušené švestky mají diuretický účinek, pomáhají vyrovnat se s těžkými otoky , zlepšují funkce ledvin, podporují odstraňování toxinů z těla.

pro oči

Sušené švestky jsou velmi bohaté na vitamin A, který má pozitivní vliv na zrak. Proto jsou určeny lidem, kteří tráví hodně času na počítači nebo před chirurgickým zákrokem.

Bomba pro imunitu

Sušené švestky = bohatý zdroj živin . Lidé, kteří denně jedí 3-4 sušené švestky, mají menší pravděpodobnost vzniku onemocnění, které souvisí s nedostatkem vitamínů. Navíc, zajistí vám, že onemocnění jako chřipka ani angína se vás nebudou týkat.

Co sušené švestky dokážou?

  • bojují proti zácpě, pečují o zdraví střev,
  • snižují cholesterol v krvi,
  • rozpouštějí přebytečné tuková tkáň, očišťují organismus,
  • barvivo, které švestky obsahují je pětkrát silnější než beta-karoten, padesátkrát účinnější a vitamin E a obsahuje desetkrát více vitamínu C než citron,
  • obnovují jaterní buňky,
  • prospivejú zdraví ledvin,
  • bojují proti chudukorvnosti,
  • zlepšují paměť,
  • zpomalují proces stárnutí,
  • bojují proti zánětům,
  • prevence cukrovky,
  • zmírňují příznaky premenstruačního syndromu a menstruační křeče,
  • urychlují hojení ran.

Říkalo se, že když zarodí švestka, je to znakem boží přízně a darem zdraví pro celou rodinu. Lidé si plody vážili a pečlivě jejich uchovávali na celý rok. Věděli totiž, že v letech bohatých na švestky se cítí jaksi  lépe a zdravotní neduhy se jim vyhýbali .

Složení švestek: vitamíny a minerály

Vitaminové složení švestek je tak bohaté, že by bylo hříchem nezařadit je do vašeho jídelníčku!

VITAMÍNY V 100 G sušených švestek

  1. A  , retinol a ekvivalentní sloučeniny - 38,713 mcg
  2. B5  , pantotenát 0,419 mg
  3. C  , kyselina askorbová 0,577 mg
  4. B1  , thiamin 0,049 mg
  5. B6  , pyridoxin 0,203 mg
  6. E  , alfa-tokoferol - 0,427 mg
  7. B2  , riboflavin - 0,184 mg
  8. PP  , kyselina nikotínová- 1,879 mg
  9. B9  , kyselina listová - 3,904 ug
  10. B4  , cholin 10,093 mg

Kromě toho se v sušených švestkách zjistili užitečné sloučeniny, jako je například fylochinon (obsah vitamínu K, obsah 59,494 mikrogramů na 100 g produktu) a betain (0,399 mg na 100 g).

MAKRO PRVKY V 100 G sušených švestek

  1. Fosfor  68,773 mg
  2. Hořčík  - 40,836 mg
  3. Draslík  - 731,294 mg
  4. 1,444 mg  sodík
  5. Vápník  42,106 mg
  6. Fluorid  - 3,966 mikrogramů

Poznámka: nepřekračujte denní dávku 100 g sušených švestek