Starý recept mojí babičky na lahodné dvoubarevné sušenky, které vyráběla ještě za starých dob.

0
(0)

Dalibor , 10. 10. 2020

Milujete domácí pečení sladkých dobrot, ale už vám docházejí nápady? Vyzkoušejte recept, který používaly už naše babičky. Sušenky připravené podle něj jsou tak lahodné, že se dědí z generace na generaci a jejich vláčnou chuť si lidé vychutnávají dodnes.

Ingredience

Pracovat můžete s běžně dostupnými ingrediencemi, které jsou uvedeny níže, ale lze také experimentovat a běžnou mouku nahradit například bezlepkovou variantou pro zdravější jídelníček.

  • 30 dkg hladké mouky
  • 15 dkg másla
  • 2 vejce
  • 15 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Lžíce kakaa

Příprava

Do nádoby si připravte mouku, přidejte prášek do pečiva, sůl, cukr smíchaný s vanilkovým cukrem, vejce a pokrájené máslo. Vše důkladně promíchejte a vytvořte těsto. Pokud se vám bude zdát příliš řídké, přidejte mouku, jestliže bude naopak moc hutné, rozřeďte jej vodou.

Mlýnek

Na sušenky měly naše babičky speciální mlýnek. Díky nástavcům mohly vytvářet různé tvary. Pokud jste takový mlýnek dostali od své babičky nebo jej našli na půdě, určitě jej zkuste použít. Jestliže ho nemáte, vezměte si na pomoc vykrajovátka nebo obyčejný nůž.

Dvoubarevné sušenky

Pokud si s pečením chcete opravdu vyhrát a záleží vám na tvaru a barvě sušenek, rozdělte těsto na dvě poloviny. Do jedné pak přidejte kakaový prášek a po upečení budete mít sušenky světlé a tmavé. Spojit je pak můžete například marmeládou nebo čokoládou.

Pečení

Nakonec přichází ta nejtěžší část, a to pečení. Na plech vložte pečící papír a opatrně na ně pokládejte sušenky. Vždy mezi nimi dělejte rozestupy, protože se při pečení zvětší a mohly by se spojit. Troubu předehřejte na 175 °C a sušenky nechte péct 12-15 minut. Závisí na velikosti tvaru, který jste zvolili. Než je začnete sundávat z plechu, přesvědčte se, že jsou již studené, jinak by se mohly polámat.