Sladké rolády jsou chloubou každé hospodyňky. Upečte je podle tohoto receptu a budete mít jistotu, že se vám povedou

0
(0)

Dalibor , 26. 03. 2021

Hospodyňky, chystáte se už delší dobu upéct lahodnou sladkou roládu, ale nechce se vám do toho z důvodu špatného rolování? Ano, rolády strašně rády při rolování prasknou, ale věřte tomu, že s naším receptem dokážete připravit lahodnou a křehkou roládu, po které se jen zapráší.

Připravte si

  • Forma 30 x 40 cm
  • Mouka 100 g
  • Mouka 40 g
  • Olej rostlinný 110 g
  • Cukr 140 g
  • Mléko 170 g
  • Vejce velikost M
  • Olej 10 g
  • Kukuřičný škrob 18 g
  • Kakao 25 g
  • Vanilka podle chuti

Postup přípravy

Od všech vajec oddělte bílky a žloutky - dejte je zvlášť do misky. Do další mísy dejte škrob a 100 gramů hladké mouky. Nyní nalijte teplé mléko do 110 g oleje a promíchejte. Za stálého míchání přidejte k oleji a mléku jeden žloutek, mouku se škrobem a vymíchejte dohladka. Těsto bude řídké a vy byste ho měli rozdělit na dvě poloviny. Do jedné mísy k těstu přidejte 10 gramů oleje a kakao. Vše řádně promíchejte a odstavte. Dále nasypte 40 gramů mouky, vanilku a důkladně promíchejte - nyní také odstavte. Je čas vyšlehat bílky do tuhé pěny, postupně přidávejte cukr a poté sníh z bílků také rozdělte na polovinu. Do obou těst přidejte půlku z bílků - lehce promíchejte. Formu vyložte pečicím papírem a nalijte na něj světlé těsto a vedle těsto s kakaem. Opatrně, těsto se ještě nebude mísit dohromady. Pomocí špejle vytvořte spirálové obrazce. Těsto je nyní připraveno na upečení při teplotě 165 °C na 20 - 30 °C. Po upečení odstavte na mřížku a nechte 5-7 minut zchladnout. Naplňte krémem a pomalu svíjejte pomocí pečícího papíru postupně do role. V papíře nechte tuhnout dvě hodiny.  

Roláda 2

  • Forma 30 x 40 cm
  • Vejce 4 ks
  • Cukr 4 lžíce
  • Mouka hladká 4 lžíce
  • Kakao 1 lžička

Nejdříve oddělte žloutky od bílků. Ušlehejte z bílků tuhé těsto, nezapomeňte postupně přidávat cukr. Rozšlehejte jeden žloutek a přidejte mouku a tuhý sníh - zamíchejte. Oddělejte přibližně čtyři lžíce těsta a přidejte lžičku kakaa. Světlé těsto vylijte do formy a tmavé těsto vložte do cukrářského sáčku. Poté po krajích pomocí těsta vytvořte spirálky. Vezměte si párátko a spirálky zvětšete. Pečte v předem předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15 minut. Po vytažení roládu srolujte pomocí pečícího papíru a nechte ji vychladnout. Po vychladnutí opět rozprostřete a natřete krémem, na který budete potřebovat: půl litru mléka, cukr, dva vanilkové pudinky a jedno celé máslo. Uvařte pudinky v mléce a po vychladnutí vyšlehejte s máslem.