Nejlepší, vysoce návyková papriková pomazánka: Domácí se žádná nevyrovná! recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 120 minut
Tomáš, 30. 09. 2024

Tento recept na paprikovou pomazánku je ideální způsob, jak využít přebytek paprik z vaší zahrady. Je výborná jako příloha k pečivu nebo k masu a skvěle se hodí na zavařování na zimu. Výsledná chuť je jemně pikantní díky chilli papričkám a sladká díky jablkům a červené řepě. Příprava je sice trošku časově náročnější, ale výsledek stojí za to!

Pro 16 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava zeleniny: Papriky očistíme od jadérek a nakrájíme je na proužky. Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. Rajčata vložíme do mixéru a rozmixujeme na pyré.
  • Restování zeleniny: Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli s paprikami. Přidáme nasekané chilli papričky, nakrájenou červenou řepu a kolečka jablka (i se slupkou, odstraníme pouze jadřince). Krátce restujeme, poté přidáme rajčatové pyré a osolíme. Směs dusíme, dokud se voda z větší části neodpaří.
  • Dochucení a rozmixování: Když je směs téměř bez vody, přidáme hořčici, ocet, rajčatový protlak a cukr. Dobře promícháme. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Pokud máte rádi extra jemnou pomazánku, můžete směs propasírovat přes sítko.
  • Zavařování: Hotovou směs naplníme do sterilizovaných sklenic. Sklenice pevně uzavřeme a vložíme do hrnce s vodou. Sterilujeme 20 minut od bodu varu.
  • Dokončení: Po sterilizaci sklenice otočíme dnem vzhůru a zakryjeme ručníkem nebo dekou. Necháme úplně vychladnout. Pokud nějaká sklenice netěsní, opravíme ji. Pomazánku můžeme skladovat v temné a chladné komoře. Z tohoto množství vychází cca 18–20 sklenic (záleží na velikosti sklenic).

Tento recept na paprikovou pomazánku je ideální na zavaření, abyste si uchovali letní úrodu paprik na zimní měsíce. Stačí jen otevřít sklenici a můžete si pochutnat na čerstvé domácí pomazánce! Dobrou chuť!