Kyselinu citrónovou smíchejte se čtvrt hrnkem studené vody.
V jiném hrnku si přírodní syřidlo rozpusťte podobně ve stejném množství studené vody jako kyselinu citrónovou.
Mléko dejte vařit a když bude teplé, jemně do něj zamíchejte připravenou směs kyseliny citrónové. Neustále míchejte a pomocí teploměru udržujte teplotu mléka na 31 stupních Celsia.
Zde začíná magie – mléko se sráží.
Toto se stane, když přidáte do mléka připravenou směs rostlinného syřidla. Pokračujte v míchání, dokud není dosaženo teploty 40 stupňů Celsia.
Následně vypněte hořák, hrnec zakryjte pokrývkou a nechte odpočívat alespoň 5 minut.
V druhém hrnci přiveďte vodu až k 87 stupňům Celsia.
V hrnci, ve kterém mléčná směs odpočívala by se pomalu měla tvarohovo vypadající část oddělovat od syrovátky (žlutá tekutina).
Pokud to takto nevypadá, nechte směs odpočívat dokud se tak nestane.
Následně vyberte hrudky a uložte do cedníku.
Potom je ponořte do hrnce s téměř vroucí vodou a nechte vařit asi 5 min.
Občas promíchejte a ujistěte se, že vnitřní teplota sýra je kolem 57 stupňů Celsia.
Hrudky vyberte, jemně osolte a zpracujte podobně jako těsto, dokud se nevytvoří sýr.