Jablečné oblaka: Náš nejoblíbenější krémový pudinkáč s jablky a zakysanou smetanou- jemnější než větrníky… recept

0
(0)

  • Sředně těžká přípava
  • 10 porcí
  • 70 minut
Tomáš, 23. 09. 2024

Tento koláč zaujme svou jednoduchostí a lahodnou kombinací jablek a pudinku. Křehké máslové těsto a krémová náplň vytvářejí dokonalý dezert, který si zamilujete.

Pro 10 porcí

Ingredience

Těsto:

Náplň:

Na posypání:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Mouku prosejte s moučkovým cukrem a práškem do pečiva. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a promíchejte prsty, dokud nevznikne drobenka. Do směsi přidejte vejce, žloutky, smetanu a citronovou kůru. Rychle vypracujte těsto a rozdělte jej na dvě části (2/3 a 1/3). Obě části těsta zabalte do fólie a dejte na 2 hodiny do mrazáku.
  • Předpečení těsta: Předehřejte troubu na 175 °C. Vezměte větší část těsta (2/3) a nastrouhejte ji do vymazaného plechu (přibližně 30 × 40 cm). Uhlaďte povrch a těsto propíchejte vidličkou. Pečte přibližně 15 minut, dokud těsto nezezlátne.
  • Příprava pudinku: Mezitím uvařte pudink z 750 ml mléka, pudinkového prášku a 4 lžic cukru. Pudink vařte podle návodu a poté ho nechte mírně vychladnout.
  • Příprava jablek: Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na osminky.
  • Sestavení koláče: Na předpečené těsto rozložte nakrájená jablka a na ně rovnoměrně rozetřete teplý pudink. Zbylou třetinu těsta nastrouhejte na pudinkovou vrstvu.
  • Pečení: Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 45–50 minut, dokud vrchní vrstva těsta nezíská zlatavou barvu.
  • Dokončení: Horký koláč posypte moučkovým cukrem a nechte vychladnout.

Tento jablečný koláč s pudinkem je ideální pro nedělní odpoledne nebo slavnostní příležitosti. Užívejte si ho s rodinou a přáteli!