Bílkový krém recept
Postup přípravy
- Opatrně oddělte bílky od žloutků, vyhněte se i těm nejmenším částečkám žloutku v bílku.
- V hrnci si zalijte cukr vodou k vytvoření sirupu.
- Na vysokém plameni míchejte, aby se cukr rozpustil. Když začne směs vřít, snižte plamen téměř na minimum, ale sirup se musí i nadále vařit.
- Sirup z 250g cukru se vaří přibližně 10 minut (na nejmenším plameni). Když se v sirupu začnou tvořit malé bublinky, zkuste, zdali už je hotový – kápněte si kapičku do připravené studené vody.
- Pokud se sirup nerozlévá a dají se z něj udělat měkké kuličky, je hotový.
- Nyní přidejte do sirupu krystalky kyseliny citronové a dobře promíchejte.
- Současně během vaření sirupu si vyšlehejte bílky do husté pěny, aby nepadala ze šlehačů či po překlopení misky.
- Během šlehání bílků do nich pomalu přidávejte teplý, čerstvě odstraněný sirup z plamene. Nalévejte jej tenkým proudem a snažte se dostat co nejblíže k okraji, aby se okamžitě promíchal s bílky.
- Když je všechen sirup vylitý, je třeba, aby se miska začala chladit. V zimě ji můžete postavit k pootevřenému oknu; v létě na ni použijte ventilátor s tím, že bude nasměrován na krém.
- #Poznámka: krém nechte šlehat i během chlazení, potrvá to asi 15-20 minut až do úplného vychladnutí.#
- #To, jestli je již hotový zjistíte tak, že vám po překlopení ze lžíce nespadne na zem a z šlehačů ho tak snadno neoklepete.#