Přemýšlíte, co upéct k odpolední kávě nebo čaji? Dopřejte si tyto křehké rohlíčky, které se vám doslova rozplynou na jazyku

0
(0)

Dalibor , 11. 02. 2021

Máte chuť na sladké mlsání? Nebo přemýšlíte nad něčím slaným k uzobávání k večerní sklence vína? Můžete si dopřát obojí a dokonce z jednoho těsta! Do těchto rohlíčků se nepřidává žádný cukr, takže záleží jen na vás, na jaký způsob si je uděláte.

Ingredience na 12 rohlíčků:

  • 240 g hladké mouky
  • 100 g zakysané smetany
  • 125 g másla nebo tuku na pečení

Postup:

Nasypeme mouku do mísy, zalejeme smetanou a přidáme vychlazené nastrouhané máslo. Začneme hníst, dokud se nám nezačnou tvořit malé hrudky. V tom momentě z těsta uhněteme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme v ledničce 30 minut odpočívat.

Po vyjmutí z lednice rozdělíme těsto na 4 části a každou z nich vyválíme na přibližně 1 mm silný trojúhelník. Každý z těchto trojúhelníků rozkrojíme na tři části, čímž nám vznikne 12 malých trojúhelníčků.

Aby nám vznikl krásně smotaný rohlíček, musíme uchopit těsto z té širší strany a rolujeme směrem k cípu. Je dobré na cíp zlehka zatlačit, aby se těsto nezačalo v troubě rozmotávat.

Rohlíčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 15 minut odležet v chladu – těsto tak krásně zkřehne. Pak už jen zbývá vložit plech do trouby vyhřáté na 190 stupňů na přibližně 20 minut nebo do zezlátnutí. Po vychladnutí rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.

Lámete si hlavu s náplní? Nechte pracovat fantazii

Je úplně jedno, čím rohlíčky naplníte, záleží jen a jen na vaší chuti. Můžete vyzkoušet povidla, tvaroh s mákem, čokoládovou pomazánku, burákové máslo nebo marmeládu. Co se týče slaných náplní – tam se můžete vyřádit úplně stejně. Vždy ale kombinujte suroviny, které k sobě chuťově ladí. Dáte přednost anglické slanině nakrájené nadrobno se zelím, směsi na ďábelské tousty, nebo si snad nejvíce pochutnáte na tuňákovi s olivami a cibulkou? Je jen na vás, čím si tuto pochoutku naplníte.