Moje děti je snědí dřív, než je stihnu pocukrovat. Měkkoučké croassanty, které jsou z toho nejjemnějšího těsta.

0
(0)

Dalibor , 06. 01. 2021

Chutné, vrstvené a nejlehčí croissanty lze snadno vyrobit doma, vlastníma rukama. Vše, co na jejich přípravu budete potřebovat, je toto:

  • 200 ml horké vody,
  • 200 ml horkého mléka,
  • 1/3 čajové lžičky soli,
  • 1 lžíce cukru,
  • 10 g instantního droždí,
  • 2 lžíce rostlinného oleje,
  • 2 vejce,
  • 750 až 800 g hladké mouky,
  • 180 g másla pokojové teploty.

Příprava

V míse si smíchejte 200 ml horké vody a 200 ml horkého mléka. Přidejte sůl a cukr a promíchejte, aby se tyto ingredience rozpustily. Do této směsi pak nasypte také instantní droždí a vše pořádně promíchejte. Nechte vzejít kvásek – směs přikryjte a nechte na teplém místě 8 až 10 minut. Výsledkem bude pěnivá hmota.

Výroba těsta

Do připraveného kvásku přidejte rostlinný olej, 1 celé vejce a 1 bílek (žloutek budeme potřebovat, dejte jej do misky stranou) a hladkou mouku. V robotu můžete s pomocí hnětacího háku nebo klidně i rukama vypracovat lesklé těsto. To necháme kynout aspoň jednu hodinu. Vykynuté těsto propracujte a vytvořte dlouhý válec. Ten rozdělte na 10 až 12 stejně velkých kousků. Z každého kousku vytvarujte kouli.

Tvarování croissantů

Každou kouli vyválejte tak, aby těsto bylo tlusté 3 mm. Získáte tak rozválené pláty kruhového tvaru. Každý tento plát potřete změklým máslem po celé ploše. Poté na sebe naskládejte 5 až 6 takových plátů – horní plát nebude pomazán máslem. Společně je rozválejte na plát o tloušťce asi 6 mm a rozkrojte na čtvrtiny. Poté každou jednu čtvrtinu rozdělte ještě na tři stejně velké části. Získáte tak celkem 24 trojúhelníků. Každý tento trojúhelník ještě z nejkratší strany uprostřed nařízněte (jako byste jej chtěli rozpůlit, řez ale bude jen 1,5 až 2 cm dlouhý).

Pečení

Každý z těchto trojúhelníčku srolujte od spodní části až po špičku. Jejich povrch potřete žloutkem. Pečte na 180 °C asi 30 minut.