Kukuřice na polích už dozrává a my vám ukážeme jak ji uvařit tím nejchutnějším způsobem.

0
(0)

Dalibor , 12. 09. 2020

Kdo by neměl rád vařenou kukuřici. Ať už si ji kupujeme hotovou nebo syrovou, je to pochoutka, která se dá konzumovat celoročně. Pokud ji ale kupujeme ve stáncích, často se setkáme s přemrštěnou cenou. To se dá samozřejmě nejlépe vyřešit tak, že si ji připravíte doma sami. Nejde o nic složitého. Přesto existuje pár triků, které je dobré znát. Přečtěte si dnešní článek a zjistěte, jak připravit tu nejlepší vařenou kukuřici.

Jak správně připravit kukuřici

Dobře uvařená kukuřice není žádná věda. Už půl úspěchu je v tom, pokud koupíte klas dobré kvality. Jak ale vybrat tu správnou? Kupujte klas, který je čerstvý a zelený. Hlavně to musí být kukuřice sladká. Nekupujte krmnou, ta je používaná pro krmení zvířat. Pokud kupujete kukuřici přímo od zdroje, je lepší vybrat takového farmáře, který pěstuje na menším poli. Příliš velká pole obvykle nemívají tak kvalitní plodiny. Na co se zaměřit?

  • vyhněte se uschlým, zvadlým a žlutým listům
  • vybírejte klasy se zelenými listy

Jakmile najdete pěkně zelený a čerstvý klas, odloupněte jeden lístek a podívejte se, jak to vypadá uvnitř. Pokud na vás bude svítit pěkná žlutá, našli jste ten pravý. Vybledlé neberte. Ze žlutých kukuřic by měla po naříznutí vytékat mléčně bílá tekutina. Pokud je růžová, jde o krmnou kukuřici.

Typy na vaření

Pokud vaříte zmrzlou kukuřici, nechte ji nejprve řádně rozmrznout. Kukuřice bude chutnat mnohem lépe, pokud ji budete vařit v hrnci společně s listy klasu. Nezapomeňte přiklopit hrnec, aby se vše pěkně prohřálo.

Pokud chcete chuť posunout ještě o trochu dál, přidejte do vroucí vody lžíci másla nebo oleje a trošku cukru. Přidejte do vody pár kapek citronu a zachováte pěkně žlutou barvu klasu. Vodu nesolte, jelikož to nesvědčí kvalitě vody. Raději klas posolte až poté, co ho vyjmete z vody. Uvařenou kukuřici můžete sníst vcelku nebo ji nakrájet do salátů či jako přílohu k masu.

👍 Tento návod je užitečný