Jak skladovat cibuli a česnek, aby vám vydržely čerstvé celé měsíce? Snadný trik

0
(0)

Tomáš , 02. 02. 2019

I vám se už zřejmě stalo, že vám doma ve spíži začal česnek klíčit nebo to, že vám cibule změkla, případně úplně shnít.

Cibule a česnek

Dnes vám prozradíme jednoduchou a levnou metodu, jak si udržíte váš česnek a cibuli čerstvé co nejdéle, bez problémů i celé měsíce.

Budete potřebovat

  • cibuli a česnek, které jsou tvrdé a bez náznaků počítaje hniloby
  • hnědé papírové sáčky
  • kancelářský děrovač
  • drátky

Postup

1. Na začátek vezměte papírové sáčky a pomocí průbojníku do nich narobte dírky v jejich vrchní polovině.
2. Dírky můžete udělat v jakémkoliv vzoru. Obvykle se to dělá tak, že sáček několikrát přeložíte a pak najednou do něj uděláte několik dírek. Dírky by měly být od sebe vzdáleny obvykle okolo 3 až 4 cm.
3. Dírky nemusí být perfektní rozložené, prostě stačí, aby tam byly pro dostatečný přívod a cirkulaci vzduchu.
4. Kapsy nyní naplníte cibulí nebo česnekem až po úroveň, kde začínají dírky. Česnek a cibuli spolu nemícháme, dáváme je do oddělených kapes.
5. Vrch sáčky přehněte a přidržte drátků.
6. Sáčky potom uskladněte tak jak to normálně děláte – tedy ve spíži nebo v kuchyňské skříňce na potraviny.

Tipy

Důležité je, abyste kapsy nepřecchali. Vzduch potřebuje cirkulovat tak v okolí sáčků, jakož i v jejich nitru.
Dobře je sáčky poskládat do plastových košíků tak, aby pěkně stáli a nepřevrátili se, ale zároveň kapsy na sebe nenatlačte, aby mezi ně mohl proudit vzduch.
Tato metoda vám pomůže výrazně prodloužit životnost cibule a česneku. Celková doba se však může lišit od teploty, vlhkosti a světelných podmínek místa skladování.
Co se týče teploty, tak nejvhodnější je chladná teplota, ale ne příliš chladná nebo mrazivá. Optimální je okolo 18 až 20 stupňů Celsia. Tehdy vydrží cibule a česnek kolem 3 měsíce, možná i více.
Vhodnější je také sušší a tmavé místo.
Cibule by neměla nikdy držet v chladničce, protože přílišný chlad ji změkčí a cibule také ovlivní chuť okolních potravin.
Také nepoužívejte plastové sáčky. Nedostatek cirkulace vzduchu totiž urychlí jejich klíčení, či dokonce hnití.
No a poslední řadou je, abyste spolu neskladovaly cibuli a brambory, protože vypouštějí plyny, které urychlí jejich vzájemnou zkázu.