Recept: Pokud máte rádi mák a zároveň sladké, tak si dopřejte tento babiččin makový závin.

0
(0)

Dalibor , 04. 03. 2021

Kdo by si rád nepochutnal na něčem dobrém ke kafíčku, obzvlášť v těchto sychravých dnech, které přímo vybízejí k posezení u roztopeného krbu s horkým nápojem na zahřátí v ruce. Pokud patříte mezi milovníky máku, určitě vyzkoušejte tento recept na úžasný makový závin, který vám provoní celý dům.

Těsto můžete klidně koupit hotové – ať už kynuté, nebo listové. Pokud si chcete udělat vlastní, máme pro vás rychlý návod jak na to. Smíchejte půl kila hladké mouky, nastrouhanou kostku tuku na pečení nebo másla, 1 kelímek bílého jogurtu, špetku soli a vajíčko. Na pomoučeném vále vypracujte těsto, které se vám nebude lepit na ruce. Dejte na 15 minut odpočívat do lednice a v mezičase si připravte náplň.

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 200 g cukru
  • 200 g máku
  • 0,5 l vody (můžete použít i mléko pro zjemnění chuti)
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce rumu

Mák umelte najemno na masovém mlýnku (dá se koupit i namletý) a nechte v mléce nebo vodě svařit s cukrem, solí a rumem. Po třiceti minutách vaření nechte vychladnout. Pokud se vám náplň zdá příliš řídká, můžete ji zahustit nastrouhaným perníkem nebo piškotem.

Těsto si rozdělte na 4 části, které vyválejte do tvaru obdélníku. Ty potřete makovou náplní a opatrně smotejte do závinu. Nezapomeňte přimáčknout konce, aby vám náplň během pečení nevytekla. Zabalené záviny dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete žloutkem – těsto bude po upečení krásně zlatavé a lesklé. Navrch můžete záviny posypat zbytkem máku nebo mandlemi, máte-li je. Pečte v troubě vyhřáté na 30 stupňů po dobu 30 minut.

Náplň můžete vylepšit nastrouhaným jablkem, rozinkami, skořicí, vanilkovým cukrem nebo mletými ořechy. Fantazii se zkrátka meze nekladou, tak neváhejte a ozvláštněte si závin novými a neotřelými chutěmi.