Lahodný arašídový dort na 4 způsoby

0
(0)

Dalibor , 11. 10. 2020

Přinášíme čtyři varianty na výrobu skvělého arašídového dortu vhodného i pro vegany a s nízkým obsahem karbohydrátů. Určitě s ním na večírku sklidíte úspěch.

Arašídy jsou velmi oblíbenou luštěninou brazilské kuchyně. Tam tvoří součást sladkých i slaných receptů a lze je také jíst čistě jako svačinu. Je to zdravé jídlo a také zdroj energie, dobrých tuků, vitamínů a minerálů. Takže nyní s využitím této pochoutky vytvoříme arašídový dort.

Tyto čtyři recepty na arašídový dort uspokojí všechny vaše chutě. Tradiční varianta s polevou, jeden nízkokalorický pro dietáře, jeden veganský a jeden s náplněmi a brigadeiro polevou pro večírky.

Jednoduchý dort s polevou

Tento recept obsahuje jednoduché přísady, které má většina z vás obvykle doma. Je hotový za hodinu a je výborný třeba k snídani.

Složení

Ingredience na těsto

  • Žloutky: 3 kusy
  • Cukr: 1 šálek
  • Pšenice: 2 šálky
  • Margarín: 1 šálek
  • Pečené arašídy, oloupané a mleté: 1 šálek
  • Kukuřičný škrob: ½ šálku
  • Bílky: 3 jednotky
  • Prášek do pečiva: 1 lžíce;
  • Mléko: ½ šálku

Ingredience na polevu

  • Mléko: 1 polévková lžíce;
  • Moučkový cukr: 1 šálek
  • Pečené arašídy, oloupané a mleté: ½ šálku

Příprava:

  1. Začněte předehřátím trouby na 180 ° C. Natřete formu margarínem a posypte pšenicí, aby se dort nelepil.
  2. Do mixéru vložte cukr, margarín a žloutky. Utřete do krémova.
  3. Mixér udržujte na nízké až střední rychlosti a střídavě přidávejte pšenici, mléko, kukuřičný škrob a arašídy.
  4. Když je vše dobře promíchané, vypněte mixér a rozmíchejte lžící droždí. Přidejte jemně vyšlehaný sněhobílý prášek.
  5. Vložte těsto do pánve a pečte asi 35 minut, nebo dokud neprojde testem párátka. Nechte ho vychladnout.
  6. Polevu připravte smícháním mléka s cukrem v misce. Poté zalijeme vychlazeným dortem, posypeme arašídy a necháme zaschnout. Pak je připraven ke konzumaci.

S kakaem a nízkým obsahem sacharidů

Pro ty, kteří drží dietu, máme tento velmi jednoduchý arašídový dort se zdravými přísadami, když mají chuť na něco sladkého.

Složení:

  • Smetana nebo odstředěné mléko: ½ šálku
  • Vejce: 3 jednotky;
  • Hnědý cukr nebo sladidlo: 2 lžíce;
  • Kakaový prášek: 3 lžíce
  • Droždí: 1 polévková lžíce
  • Pečené arašídy, oloupané a mleté: 2 lžíce.

Příprava:

  1. Vložte všechny ingredience do mixéru, kromě droždí a arašídů. Mixujte po dobu 2 minut.
  2. Dále vmíchejte droždí bez šlehání. Těsto přeneste do vymaštěné a moukou vysypané formy a pečte v předehřáté troubě při 180 ° C přibližně půl hodiny.
  3. Nakonec na vrch posypeme arašídy a podáváme jako dezert.

Veganský dort

Pokud hledáte veganský dort s lahodnou arašídovou příchutí, tento zdravý recept si zamilujete.

Složení:

  • Kokosové mléko nebo jiná zelenina: 1 a ½ šálku
  • Arašídové máslo: ½ šálku
  • Cukr: 1 šálek
  • Pšenice: 1 a ¾ šálku
  • Olej: 1 polévková lžíce
  • Prášek do pečiva: 1 lžíce
  • Jedlá soda: 1 lžíce
  • Ocet: 1 polévková lžíce
  • Sůl: ¼ čajové lžičky

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 180 ° C, formu vymažte tukem a moukou.
  2. V misce nebo mixéru smíchejte mléko, arašídové máslo, olej a ocet. Poté přidejte cukr a promíchejte.
  3. Smíchejte suchých ingredience. Když je těsto homogenní, vložte ho do formy a pečte asi půl hodiny.
  4. Je připraven. Je-li to žádoucí, rozpusťte mléčnou čokoládu s trochou oleje a arašídového másla a přelijte ji.

Plněný arašídový dort pro večírky

Toto je komplikovanější verze s náplní, která je ideální pro narozeninové oslavy.

Složky těsta:

  • 8 vajec
  • Margarín: ½ šálku
  • Pšenice: 2 šálky
  • Droždí: 1 dezertní lžička
  • Cukr: 1 a ½ šálku
  • Sirupové přísady1.
  • Cukr: ½ šálku
  • Voda: 1 ½ šálku
  • 1 jablečná slupka

Složky první náplně:

  • Tlakové vařené kondenzované mléko: 1 plechovka;
  • Pečený arašíd bez slupky a bez soli 1 šálek
  • Máslo: ½ lžíce
  • Cukr: 2 šálky
  • Složky druhé náplně
  • Chantilly: 200 gramů;
  • Arašídové máslo: 1 šálek
  • Kondenzované mléko: 1 plechovka;
  • Pražené arašídy bez slupky a bez soli: 1 šálek
  • Máslo: 1 polévková lžíce

Způsob přípravy těsta:

  1. Rozpusťte margarín a nechte jej vychladnout.
  2. Do mixéru přidejte vejce a cukr a vyšlehejte vysokou rychlostí, aby byly hladké a lehké. Přidejte studený rozpuštěný margarín a šlehejte mírněji.
  3. Dále přidejte prosetou pšenici a droždí. Jen smíchejte.
  4. Těsto vložte do vymaštěné a moukou vysypané formy a pečte v předehřáté troubě na 180 ° C, dokud neprojde test párátkem, tedy asi 25 minut. Těsto necháme vychladnout, aby se neroztopilo.

Jak připravit sirup 

  1. Sirup slouží k navlhčení vrstev těsta, aby byl dort více měkký. Vložte všechny přísady do pánve a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Poté nechejte vychladnout. 

Jak připravit první náplň 

  1. Den předem vychlaďte plechovku kondenzovaného mléka.
  2. Vložte cukr do pánve a nechte z něj udělat karamel. Když je zlatý, přidejte arašídy a máslo. Nechejte asi 30 sekund a přeneste do vymaštěné formy, aby vyschl a ztvrdl a stal se křupavým.
  3. Poté jej rozbijte na kousky tak, že jej vložíte do plastového sáčku a udeříte do něj válečkem. Nakonec v misce smíchejte křupavou kaši s vařeným kondenzovaným mlékem.

Jak připravit druhou náplň

  1. Smíchejte arašídové máslo s chantilly.

Jak připravit pokrytí

Vložte všechny přísady do pánve a míchejte, dokud nezačne vřít. Jakmile bubliny začnou vystupovat, vypněte je, aby byla poleva hladká. Nechte vychladnout.

Spojení

  1. Těsto rozkrojte na polovinu, vodorovně, dvakrát, a vytvořte 3 vrstvy. Navlhčete spodní vrstvu sirupem, aniž byste to přehnali, jen aby se zvlhčilo. Umístíme vrstvu první náplně a přikryjeme dalším plátem těsta.
  2. Opakujte postup zvlhčování sirupem na druhou vrstvu těsta a položte vrstvu druhé náplně. Zakryjte třetinou těsta.
  3. Navlhčete třetí vrstvu těsta a celý koláč zakryjte polevou. Nakonec ozdobíme praženými a mletými arašídy.