"Na vypálení červa" Na kocovinu či nachlazení jsem vždy dělala tuto lahodnou česnekovou polévku s domácími krutony!

0
(0)

Tomáš , 28. 07. 2021

Cibule a česnek jsou základem české kuchyně, také hrají hlavní roli v receptu na lahodnou česnekovou polévku, která zasytí, ale dodá organismu potřebné vitamíny a antioxidanty pro podporu obranyschopnosti. Česnek je zázrakem i pro srdce a kardiovaskulární systém, neméně též pro trávení, protože pomáhá likvidovat škodlivé střevní bakterie a plísně. Už naše babičky věděly, že česneková polévka je nejlepším domácím lékem na všechny neduhy, proto si ji připravte nehledě na to, že všichni okolo vás budou vědět, co jste měli k obědu!

Ingredience

Co budete na přípravu lahodné poctivé česnekové polévky potřebovat? Připravte si:

  • silný vývar – 750-1000 ml
  • máslo – 1 lžíce
  • česnek – 8 stroužků
  • brambory – 3 ks
  • cibule – 1 ks
  • majoránka – 1 lžíce
  • kmín – 1 lžíce
  • sůl – dle chuti
  • pepř – dle chuti

Na dochucení:

  • krutony – dle chuti
  • sýr typu gouda – dle chuti

Příprava

Připravte si dostatečně hluboký hrnec, ve kterém osmahněte na lžíci másla (lze použít sádlo) předem připravenou nadrobno nakrájenou cibulku. Mezitím si oloupejte brambory a po zrůžovění cibule je přidejte na kostičky nakrájené do hrnce. Zasypejte lžící celého kmínu a nechte lehce osmahnout, aby se koření rozvonělo.

Zalijte směs v hrnci silným vývarem a vařte do změknutí brambor. Jestli jsou brambory správně uvařené můžete vyzkoušet pomocí vidličky.

Během vaření brambor oloupejte česnek a prolisujte jej a počkejte s přidáním do polévky až na chvíli, kdy budou brambory dovařené. Tak bude mít polévka větší říz. Na závěr přidejte majoránku, ochuťte solí a pepřem, dovařte. Polévku podávejte ještě horkou v miskách ozdobenou krutony a strouhaným sýrem.

Polévka může být hlavním chodem v případě, kdy ji ještě zahustíte rozšlehaným vajíčkem a podáváte spolu s opečenou bagetkou nebo s nakrájeným čerstvým chlebem. Dochutit lze navíc čerstvě nasekanou pažitkou.