Když zjistíte složení těchto 9 potravin, více je do úst nevložíte

0
(0)

Dalibor , 26. 04. 2020

Úkolem státních kontrolních úřadů je chránit veřejnost, ale ne vždy tomu tak i je. Buďte proto při kupování potravin obezřetní!

Od dnes raději pozorně čtení složení výrobků na obalech. Totiž, mnohé oblíbené potraviny obsahují sice schválené složky, ale ty i tak mohou být pro vaše zdraví nebezpečné.

Zde je 9 potravin a jejich složky, kterým se příště pro jistotu vyhněte:

1. BVO v citrusových limonádách

BVO je zkratka pro anglický název Brominated vegetable oil (bromovaných rostlinný olej).

Jde o potravinovou přísadu, která se využívá k tomu, aby se citrusové chutě v nápojích nerozložilo. Dnes je používání této přísady za určitých podmínek povoleny.

Problém však je, že mnohé studie ukázaly, jak se brom dokáže v těle postupně akumulovat a později způsobovat výpadky paměti, kožní problémy či onemocnění nervové soustavy.

2. Oxid titaničitý v nízkotučném mléce a množství dalších potravin i léků

Oxid titaničitý je stejná látka, která se používá k tomu, aby byly barvy, plasty a jiné chemikálie bílé.

Je proto často přidáván i do nízkotučného mléka a neuniknou mu dokonce ani mnohé léky či vitaminové preparáty prodávané v lékárnách.

Normálně je odtučněné mléko modravé barvy, což není příliš lákavé. Proto se do něj zvykne přidávat oxid titaničitý, aby bylo znovu bílé. Navíc není ani uveden ani na obalu, protože se považuje ne za ingredienci, ale za látku používanou při výrobě.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IRAC) považuje oxid titaničitý za možný karcinogen.

3. Housenky a brouci v kompotovaných žampionech

Zavařené potraviny často obsahují brouci a housenky, protože v továrně během výroby nelze garantovat, že všechny cizí organismy budou očištěny. Je proto vysoká pravděpodobnost, že brouci a housenky se zpracují a uvaří spolu s potravinou.

Například americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) povoluje až 100 housenek na 100 gramů žampionů z plechovky.

Pokud se tomuto chcete vyhnout, raději nejezte zavařené potraviny z obchodu a zvláště houby z plechovky.

4. Lanolin v žvýkačkách

Lanolin je vosk z vlny. Jde o substanci, kterou produkují některá zvířata, například ovce, a do potravin se používá jako změkčovadlo.

Obvykle tvoří součást základu žvýkaček.

Kromě toho se používá také v kosmetice, výrobcích péče o pokožku a ve vlasové kosmetice. Lanolin má na lidské tělo nežádoucí účinky.

5. Dřevní buničina v plátkových sýrech

Celulóza, nazývaná také dřevní buničina se přidává do zpracovaných sýrů proto, aby zabránila jejich lepení se na sebe. Na obalu se často označuje jako "přidaná vláknina".

Celulóza je schválena přídatná látka do potravin, její povolený obsah je do 4%.

Pokud však chcete raději konzumovat skutečnou vlákninu a ne dřevní hmotu, tak si zvolte takové potraviny, které ji neobsahují.

6. Umělá sladidla

Nejznámější umělé sladidlo je aspartam a nachází se v obrovském množství potravin - od žvýkaček, slazených limonád až po léky a vitaminové doplňky.

V odborné literatuře se konzumace aspartamu spojuje s mnoha onemocněními:

  • nádory na mozku
  • cukrovka
  • roztroušená skleróza
  • Parkinsonová a Alzheimerova choroba
  • fibromyalgie
  • chronická únava

Může také způsobovat deprese, záchvaty úzkosti, bolesti hlavy, nevolnosti, mentální zmatení, migrény či křeče.

Najdete ho nejčastěji v potravinách "bez cukru" jako jsou dietní limonády, želatina, dezerty, žvýkačky, ovocné džusy, pudinky a mnohé další potraviny.

7. Vysokofruktózový sirup

Vysokofruktózový sirup se nachází v téměř všech zpracovaných potravinách, hlavně těch levných, protože je levnější než cukr a tak ho místo něj používají mnozí výrobci.

Dává se i do pečiva, cukrovinek, anýzových jogurtů, salátových dresinků, potravin v plechovkách, cereálií a mnoha jiných.

Vysokofruktózový sirup přispívá k tloustnutí, zvyšuje špatný LDL cholesterol, poškozuje tkáně a má toxický účinek na játra. Přispívá také ke vzniku cukrovky.

8. Trans tuky

Trans tuky se navzdory své vysoké škodlivosti stále přidávají do mnoha potravin, aby prodloužily jejich dobu spotřeby.

Najdete je převážně v margarínech, bramborových lupíncích, sušenkách, keksech, pečivu a potravinách rychlého občerstvení.

Mnohé studie ukázaly, že trans tuky zvyšují hladinu špatného LDL cholesterolu a snižují hladinu dobrého HDL cholesterolu v krvi. Zvyšují také riziko srdečního infarktu, mozkové mrtvice, zánětů, cukrovky a dalších zdravotních problémů.

V Evropě jsou potraviny přesahující 2% obsah trans tuků zakázáno. Avšak i častá konzumace potravin s nižším obsahem těchto tuků může vážně poškodit vaše zdraví.

9. Běžné potravinářská barviva

Studie ukázaly, že umělá barviva v limonádách, ovocných džusech a salátové dresinky dokáží snížit IQ u dětí a také jim způsobit problémy se špatným chováním.

Modrá barva (E133) je v mnoha zemích již zakázána - například v Norsku, Finsku a Francii. Stále se však vyskytuje v mnoha bonbonech, cereáliích a nápojích. Může způsobovat poškození chromozomů.

Červená barva (E124) způsobuje rakovinu štítné žlázy a chromozomální poškození. Najdete ji například v koktejlech, vyluhovaných třešních, které se dávají na koláče a dezerty, zmrzlinách a dalších potravinách.

Žlutá barva (E110) zvyšuje riziko ledvinových nádorů. Může se nacházet v některých druzích sýrů, makarony, limonádách, bonbonech a jiných výrobcích.

Závěr

Dávejte si pozor na to, co jíte a vyvarujte se složkám potravin uvedených v tomto článku, kdykoli je to možné. Nezapomeňte si dívat složení potravin na jejich obalu.

Pokud tam najdete jednu nebo více zmíněných věcí, raději takový produkt vraťte zpět do regálu a místo něj si zvolte zdravější alternativu bez škodlivých ingrediencí.

👍 Tento návod je užitečný