Jedna přísada, s kterou váš doma upečený chléb bude nepřekonatelný a vydrží víc jak týden.

0
(0)

Dalibor , 14. 11. 2020

Kdo to někdy zkusil, ví, jak může být, alespoň ze začátku zkusit si doma upéci chleba. Vždyť je to mouka, voda, sůl, kmín, kvasnice, co na tom může být. Tak určitě je rozdíl, jestli pečete chléb z kvasnic, nebo z kvásku. Jen příprava kvásku zabere pár dní. Velice lehce se vám může stát, že vám po několika dnech kvásek umře. Pak vám nezbyde než založit nový. Nebo si ho dnes můžete koupit. Pečení z kvasnic je jednodušší, ale z kvásku je chléb mnohem chutnější.

Jak tedy chléb vyrobit?

Pokud máte vypěstovaný kvásek, potřebné množství smícháme s vodou a žitnou moukou. Uděláme těsto, zákvas, a necháme někde v teple vzejít. Pěkně na parapetu v míse, přikrytý utěrkou. Obvykle to nějako dobu trvá. Mezitím si odvážíme další díl mouky, můžete použít pšeničnou, nebo opět žitnou, sůl, vodu a kmín. Když těsto vyběhne, přidáte ostatní ingredience, zpracujete do těsta, dáte do formy, nebo do košíku, a přikryté necháte opět prokvasit. Když už je těsto pěkně vykynuté, rozehřejete troubu na min. 250°C, a těsto vložíte do rozpálené trouby. Dolů dejte plech, a do něj nalijte horkou vodu. Těsto se musí zapařit. Takto pečeme asi 10 – 12 minut, pak stáhneme teplotu na 200°C, a pečeme asi 40 minut. Teplotu postupně snižujeme. Lepší je pečení na nižší teplotu a delší dobu. Chléb je pak dobře propečený i uvnitř. To poznáte, když ho rozkrojíte, že nelepí.

A ještě ta jedna ingredience pro nepřekonatelný chléb

Málokoho z vás by napadlo, že tou ingrediencí je obyčejný jablečný ocet. Stačí do těsta přidat 1 čajovou lžičku jablečného octa. Uvidíte, že chléb bude opravdu výborný. Ocet také můžete přidat do těsta na koblihy, budou pak vynikající. Možná se vám to zdá trochu úsměvné, ale až budete příště péci chleba, tak to vyzkoušejte. Jablečný ocet si vyrobíte doma, a když se vám nechce, můžete ho zakoupit i v supermarketu.

Pečení není jen práce, je to umění

Každý kdo si domy vyzkoušel upéci chleba, tak vám přizná, že ty první za moc nestály.  Nenechte se odradit neúspěchem, a zkoušejte. Každá mouka je jiná, každý kvásek je jiný, stejně tak kvasnice. A každá trouba peče jinak. Když se dříve pekl chleba doma v peci, musela hospodyně správně roztopit pec. Jinak byl chleba nedopečený, nebo se přepekl. Bylo to umění. Ale domácí chléb vydržel měkký do té doby, než ho rodina snědla.

👍 Tento návod je užitečný