Tipy jako z receptáře: jak vypěstovat úrodu rané ředkvičky. Kdy zasít a jak se o něj starat.

0
(0)

Dalibor , 17. 06. 2021

Ředkvičky jsou velmi zdravé, plné vitamínů a minerálů. Navíc se dají pěstovat skoro po celý rok a nevyžadují ani žádnou zvláštní péči. Porostou vám i na malém prostoru nebo v truhlíku za oknem. Stačí, když se budete držet jednoduchých tipů. Aby vám ředkvičky rychle vyrostly, doporučujeme použít metodu sázení s horkou vodou. Ředkvičkám neublíží, naopak urychlí jejich růst.

Nebojte se horké vody

Před výsadbou namočte semínka na chvíli do vody. Pak je smíchejte s humusem a pískem v poměru 1:5:5. Připravte si na záhonku řádky pro výsadbu a zalijte je horkou vodou. Směs, kterou jste si před chvílí připravili, do řádků nasypte a přikryjte je potravinářskou folií. Jemně uhlaďte a pokračujte tak dlouho, dokud vám zbývá směs.

Po zasetí chvíli počkejte a odstraňte folii. Zalijte řádky horkou vodou s rozpuštěným manganem. Ředkvičky opět zakryjte potravinářskou folií a okraje zajistěte. Dodržováním těchto tipů získáte ve velmi krátké době bohatou úrodu. Takto se nejčastěji sází rané ředkvičky ihned po tom, co ze zahrady sleze poslední sníh.

Proč pěstovat ředkvičky?

Ředkvičky se rozhodně vyplatí pěstovat. Jsou cenným zdrojem mnoha prospěšných látek, mají antibakteriální schopnosti, působí proti nachlazení a podporují prokrvování. Působí preventivně proti močovým a ledvinovým kamenům. Doporučují se i astmatikům nebo silným kuřákům, jelikož umí rozpouštět hleny a usnadňovat odkašlávání. Jsou velmi vhodné do diety, protože podporují látkovou výměnu.

Ředkvičky jsou nejlepší syrové, například ve formě salátu nebo na obložených chlebíčcích. Dají se ale přidávat i do polévek nebo tepelně upravených pokrmů. Ředkvičky jsou v obchodech běžně dostupné po celý rok, daleko lepší je ale vlastní pěstování. Máte pak totiž jistotu, že nejsou kontaminované chemickými postřiky nebo hnojivy a že budou obsahovat všechny potřebné vitamíny.

👍 Tento návod je užitečný