Fantastické čokoládovo-karamelové řezy, které si zamilujete po prvním ochutnání

0
(0)

Dalibor , 28. 05. 2021

Připravit si doma lahodné řezy, které chutnají ještě lépe než z cukrárny, není nic složitého, i když tento recept vyžaduje trochu větší množství času. Výsledné karamelový, citronový a čokoládový dezert navíc stojí i za trochu toho úsilí. Co budete na lahodné řezy potřebovat?

  • 12 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • 12 lžic cukru
  • 8 lžic mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • Špetku soli

Jak postupovat?

Na krém pak budete potřebovat 500 gramů hořké čokolády s minimálně 80 % kakaa, 500 mililitrů šlehačky, 150 gramů cukru, rumové aroma a strouhanou pomerančovou kůru. Krém si připravte jako první, jelikož se musí dvě hodiny nechat odležet v lednici. Do hrnce nalámejte čokoládu, přidejte cukr, smetanu a pomerančovou kůru a zahřejte, aby se čokoláda rozpustila. Pak ho dejte do lednice a po dvou hodinách vyšlehejte krém.

Žloutky ušlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Pak pomalu přisypte mouku a kakao. Nakonec opatrně přidejte vyšlehané bílky. Těsto vlijte do vymazané formy a nechte péct asi dvacet minut při 180 °C. Mezitím si připravte glazuru. Nechte zkaramelizovat 250 gramů cukru s 250 mililitry vody a trochou rumové esence.

Sirup až nakonec

Pak vezměte ještě 500 gramů cukru a 250 mililitrů vody a svařte na sirup. Přidejte 3 lžíce medu a 2 lžíce kakaa a nakonec 4 kostičky tmavé čokolády. Míchejte, dokud se nerozpustí. Upečené těsto rozdělte na dvě části. Spodní část potřete karamelem, poté na něj naneste bohatou vrstvu krému a přiklopte druhým dílem těsta, který jste předtím namočili v karamelu.

Celý dezert dejte na hodinu do ledničky, aby krém i karamel ztuhnul. Poté na něj naneste glazuru z čokolády. Jakmile vychladne a ztuhne, můžete začít krájet a servírovat. Nakrájejte řezy na malé kostičky a podle chuti ozdobte třeba šlehačkou. Zaručujeme vám, že těmito řezy oslníte každou návštěvu.