Domácí chléb, který připravíte za pět minut: bez hnětení a kynutí!

0
(0)

Dalibor , 26. 02. 2021

Pět minut práce, třicet minut pečení a můžete podávat vlastnoručně upečený chléb! Je to skvělá alternativa k návštěvě obchodu, když vám dojde pečivo nebo když se vám prostě jen nechce mezi lidi. Pokud byste si rádi upekli vlastní chléb, ale odrazují vás složité recepty s použitím kvásku, hnětením a podobnými časově náročnými úkony, tento recept je přesně pro vás. Stačí přibližně 40 minut času a váš první chléb bude na světě.

Nemáte váhu? Suroviny odměříte i sklenicí

Tento recept začíná pěti minutami práce a končí křupavým chlebem po třiceti minutách pobytu v troubě. Jde o slavný irský chléb se sodou, jehož kůra je křupavá a zlatohnědá, zároveň však měkká, střídka vláčná a chutná. Sbíhají se vám už sliny? Množství surovin je uváděno dvěma způsoby, jednou klasicky a podruhé pomocí sklenice pro ty, kteří nemají váhu. Budete potřebovat:

  • 50 dkg hladké mouky (5 sklenic)
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 čajovou lžičku cukru
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • 150 g kefíru nebo přírodního jogurtu (2 sklenice)
  • 2 dl vody (1 sklenice)

Příprava vám zabere jen pár minut, nečeká vás žádné zdlouhavé kynutí nebo hnětení

Nejprve si rozehřejte troubu na 200 stupňů. Poté nasypte všechny suché přísady do mísy (případně do mísy mixéru), vytvořte vprostřed důlek a do něj nalijte kefír či jogurt a vodu. Jemně smíchejte všechny ingredience, až se vám spojí v měkké, nelepivé těsto, ze kterého vytvarujete bochánek. Připravte si pekáček nebo plech, vystelte ho pečicím papírem a opatrně do něj připravený bochánek vložte. Pokud není těsto na povrchu dostatečně hladké, můžete si pomoci mokrou rukou a uhladit je. Poté vrchní stranu několikrát nařízněte ostrým nožem, můžete vykrojit i srdíčko nebo jiný ornament Následně už můžete jít připravené těsto do trouby, odkud ho za pouhých třicet minut vytáhnete ve formě voňavého, dozlatova upečeného chleba. Dobrou chuť!