Zkušený pěstitel poradil, jak pomůžete k větší úrodě: Čím dříve každé rajče takto upravíte tím vetší budete mít úrodu!

0
(0)

Dalibor , 27. 06. 2020

Během června - v některých regionech slovenska až začátkem července -Můžeme konečně vidět první výsledky našeho několikaměsíčního úsilí o bohatou a zdravou domácí úrodu. Právě rajčata jsou těmi plody, které se v našich zahradách objevují nejčastěji. Existuje však nějaká možnost, jak jim doslova v cílové rovince pomoci k ještě vyšší úrodě? Odpověď zní, ano! Pěstitel poradil jednoduchý krok, jak na to!

Více rajčat může mít každý

Chcete rajčatům pomoci? Je to docela jednoduché - vezměte ostrý nůž nebo nůžky a odstraňte spodní listy rostliny. Tento zdánlivě nenápadný počin může nať na vaši úrodu zásadní vliv a to hned z několika důvodů.

Bohaté rostliny s malou úrodou

Listy jsou samozřejmě zapotřebí - čím větší zelená plochy, tím více živin a vlhkosti rostlina dokáže přijmout pro svůj růst. Když jsou však rostliny připraveny rodit a vy je necháte rozbujela, často se setkáváme s tím, že bohaté zelené rostliny s velkými a zdravými listy přinesou jen málo plodů a ty navíc nechutnají tak dobře, jak bychom čekali.

"Odstranění spodních listů vede k přesměrování energie - rostlině tak dáte impuls, že na místo rozšiřování musí investovat do produkce čerstvých plodů. Po odstranění spodních listů jsme často svědky rychlejšího zrání plodů! "

Potřebují více vzduchu

Velké listy jsou překážkou pro cirkulaci vzduchu. Rajčata jsou ve fázi zrání a dozrávání plodů mnohem náročnější na přísun kyslíku a když se k nim nedostává tak, jak potřebují, zpomalí se i proces odpařování vlhkosti, který je jedním z hlavních příčin vzniku mykóz včetně nebezpečné "plísně bramborové - Phytophthora", která vám spolehlivě zlikviduje celou úrodu.

Spodní listy jsou nejnáchylnější k poškození

Během zapouzdření nebo pod vlastní váhy se spodní listy snadno zlomí, poškodí, nebo se prostě až příliš sklánějí k zemi. Takto dochází k rozpadu zeleného tkáně a prostor pro vstup chorob a infekcí, které se přes listy pomalu vyšplhají na rostlinu.

Které listy třeba odstranit, kdy a jak?

Když uvidíte, že se na listech objevily žluté skvrny, musí být co nejdříve odstraněny bez ohledu na to, zda se nacházejí na spodku nebo vyšší na rostlině - zpravidla se však nejdříve objevují tam, kde je méně povzdechu a více vlhkosti čili nejnižší.

Kromě odstranění spodních listů (i těch zdravých) a listů, které vykazují známky napadení infekcí, odstraňte také všechny suché, zvadlé případně poškozené listy, které rostlinu zcela zbytečně vyčerpávají. Je třeba dodat, že rostlině mohou vadnout listy iz důvodu, že už je jednoduše nepotřebuje. Takové listy však třeba čím dříve odstranit, protože jsou doslova vstupní branou pro infekce. Nezapomeňte, že listy, které se permanentně dotýkají země jsou stejným rizikem pro rostlinu.

Proč je třeba spodní listy odstranit:

Rostlina je vzdušnější - doslova ji otevřete přísunu kyslíku, stimulujete správné odpařování vlhkosti a budete tak rajčata chránit před vznikem nemocí, kterým se obzvlášť daří v teplém, vlhkém a hustém porostu.

Snížíte vegetativní hmotnost rostliny, která během zrání plodů spíše překáží než pomáhá. Snížíte spotřebu živin pro zelené části rostliny a způsobíte přesměrování energie k tvorbě a dozrávání plodů.

Jak to udělat správně?

V žádném případě neoslňuje spodní listy tehdy, pokud jste rostlinu právě prosadily - odstraněním spodních listů byste mohli úplně narušit adaptační proces na novém stanovisku. Na novém místě nechte rostlinu minimálně 10 dní a s odstraňováním spodních listů začněte opatrně.

Před začátkem odstraňování listů zkontroluje pozorně všechny listy. Pokud například chcete odstranit spodní listy proto, že začali žloutnout a chřadnout, je pravděpodobné, že infekce se dostala i na vyšší řady listů - důkladně je zkontrolujte a nejdříve odstraňte vždy nakažené listy.

Tip zahrádkáře:

Minimum, co můžete pro rostlinku udělat je odstranit spodní listy na severní spodní straně. Tyto listy jsou téměř neustále ve stínu a minimálně se podílejí na procesu fotosyntézy.

S odstraňováním listů se netřeba spěchat a raději to dělejte postupně, jak nárazově. Doporučuji nejdříve odstranit nejspodnější dvojici listů, počkat 2-3 dny a odstranit další dvojici. Listy odřízněte ostrým nožem tak, aby rána byla co nejmenší. Udělejte tak během slunečného dne v ranních hodinách. Rána se tak mnohem rychleji zacelí a předejdete riziku infekce. Pozor, abyste neodstranili až příliš mnoho listů - maximálně to udělejte 2 c týdně s tím, že na jeden krát odstraníte 2 - maximálně 3 listy.

Na konci sezóny odstranit vrchol

Odstraněním vrcholu správným způsobem zajistíte, že plody mohou dozrát a rostlina se nevyčerpá na další růst, ale právě na již zmíněné dozrávání posledních plodů.

👍 Tento návod je užitečný