Výzkumníci objevili rostlinu na nevyléčitelnou rakovinu slinivky

0
(0)

Dalibor , 10. 12. 2019

Nedávno byla publikována zajímavá studie v Žurnálu celostní a alternativní medicíně .

Název uvedeného žurnálu vás možná překvapí, ale skutečně existují vědecké studie zabývající se alternativní medicínou, ačkoli pravdou je, že se nepublikují často a málo se o nich ví.

Každopádně, tato studie prokázala schopnost jedné rostliny eliminovat kmenové buňky rakoviny slinivky - jedné z nejobávanějších rakovin, která se dosud považovala za téměř nevyléčitelnou.

Jde o rostlinku se jménem japonský křen , známý také pod názvem wasabi nebo latinsky wasabi japonica .

Výskyt a mortalita rakoviny slinivky

Rakovina slinivky patří mezi druhy rakoviny s nejvyšší úmrtností.

Jen v Americe se předpokládá, že tento rok toto onemocnění diagnostikují okolo 50 000 lidem a 40 000 z nich na něj zemře. Na Slovensku je to přibližně 800 nových případů a 680 úmrtí.

Jak vidíte, míra přežití je poměrně malá, jen zhruba 10% pacientů. To však platí pro případy, kdy léčba sestává z užívání standardní chemoterapie.

Často vyvstává otázka, kolik pacientů zemře na samotnou rakovinu a kolik na následky toxické léčby. To bohužel říct neumíme, protože lékaři podobnou statistiku neevidují a všechny úmrtí připisují na vrub rakovině.

Proč je rakovina slinivky tak nebezpečná

Slinivka je zodpovědný za produkci inzulínu - hormonu, který reguluje metabolismus a hladinu glukózy v krvi.

To částečně vysvětluje, proč pacienti s diabetem typu 2 mají podle Americké společnosti pro rakovinu (American Cancer Society) zároveň zvýšené riziko rakoviny slinivky.

Slinivka kromě inzulínu produkuje i proteolitické enzymy, které jsou dost silné na to, aby dokázali štěpit bílkoviny a rozkládat je na aminokyseliny.

To platí io štěpení nádorových ochranných obalů, kterými se nádory chrání před imunitním systémem.

Jde o hlavní důvod, proč se rakovina častěji vyskytuje u velkých konzumentů masa. Všechny jejich proteolytické enzymy se totiž utratí na trávení masa a žádné už nestanou pro boj s rakovinou.

Z uvedeného důvodu většina alternativních protinádorových terapií zahrnuje omezení konzumace cukru a masa - aby se nepřetěžovat pankreas při produkci enzymů bojujících s rakovinou.

U cukru je navíc důvod ten, že cukr slouží i jako primární palivo pro rakovinné buňky.

Hlavní problém chemoterapie

Největším problémem chemoterapie je nejen její toxický účinek na organismus, ale také vliv na rakovinové kmenové buňky.

Po jejím nasazení se totiž stává, že sice většinu nádoru zlikvidují, ale kmenové rakovinné buňky se před ní ukryjí a přežijí.

Po počátečním "úspěchu léčby" tak nastupuje recidiva množících se odolných rakovinných kmenových buněk, které jsou již na další chemoterapii odolné.

Je to tedy velmi podobná situace jako u antibiotik, když bakterie získávají na ně rezistenci. Stejně rakovinné kmenové buňky získají rezistenci na chemoterapii.

Důležité je proto nejen zmenšení nádoru jako takové, ale i to, jaké rakovinné buňky se odstraní - ať běžné nebo kmenové, které mají nejvyšší schopnost vytvářet nové nádory a metastazovat.

Co objevili vědci ohledně japonského křenu
Dvě tchajwanské studie se zaměřili na efekt aktivní látky japonského křenu na kultury rakovinných buněk pankreatu a speciálně na kmenové rakovinné buňky.

Kmenové rakovinné buňky jsou v podstatě mateřské buňky, které se umí množit na nové dceřiné kmenové buňky a také na specifické rakovinné buňky (tvořící samotné tkáň nádoru či cévy zásobující nádor krví).

Chemoterapie nerozlišuje mezi zdravými a rakovinovými buňkami. Jde v podstatě o kobercové bombardování, při němž zahynou všichni.

Výsledkem je vysoká toxicita vnitřního prostředí pacienta a jeho oslabená imunita.

Co se týče účinků aktivních látek z japonského křenu, výzkumník Sayer Ji k tomu uvádí:

"Nová studie zjistila, že dvě aktivní látky z japonského křenu 6-MITC a I7557 byly schopny zredukovat populace kmenových rakovinných buněk.

Kromě toho také zredukovaly expresi signální molekuly známé jako SOX2, která představuje základ pro dělení a diferenciaci buněk (kromě rakovinových se nachází iu embryonálních buněk). "

  • Pokud bychom to měli shrnout, zjistilo se, že tyto dvě molekuly:
  • snížily životaschopnost rakovinových buněk Pancho-1 a BxPC-3
  • zastavili dělení rakovinových buněk pankreatu a iniciovali jejich samodestrukci (apoptózu)
  • přerušili fázi dělení rakovinných buněk G2 / M
  • zredukovaly podíl ALDH-pozitivních Pancho-1 rakovinných buněk (ALDH je markerem počtu kmenových rakovinných buněk)

Autoři studie v závěru uvádějí:

"Uvedené aktivní látky v japonském křenu 6-MITC a I7557 disponují bioaktivní schopností zneškodňovat lidské pankreatické rakovinné buňky, včetně kmenových."

závěr

Japonský křen je poměrně štiplavý a není jednoduché jej konzumovat ve velkém množství, proto jako schůdnější cesta by bylo užívání extraktů z něj.

Bohužel, podplatené státní úřady nedovolí, aby se taková přírodní a levná metoda začala používat na léčení rakoviny a ohrozila tak miliardové zisky farmaceutického průmyslu.

Proto až do doby, kdy se na výrobu takových extraktů podujme nějaký odvážný výrobce, pro pacienty zatím zůstává jedinou možností přímá konzumace této rostliny.

👍 Tento návod je užitečný