Rada pro všechny zahrádkáře! Využití pro spadaná jablka, aneb jděte na to letos chytře!

0
(0)

Tomáš , 18. 09. 2021

Spadaná jablka jsou běžným problémem, který každoročně řeší tisíce majitelů jabloní. Spadaná jablka se velice často pádem otlučou, a to vede k rapidnímu zkrácení jejich životnosti. Spadaná jablka snadno hnijí a nejsou vhodná pro dlouhodobé skladování. Je potřeba je využít co nejdřív. A může to být například způsobem, který je chytrý a úsporný. Spadaná jablka už vyhazovat nemusíte!

Co se spadanými jablky?

Jablko, které spadne ze stromu, není ze své podstaty jablko špatné, které bychom měli okamžitě vyhodit. Dlouhodobě jej skladovat nemůžeme – z výše uvedených důvodů. Jablka, která jednou ležela na půdě, byla vystavena vlivu jejích sporů a to může způsobit rychlejší hnilobu. Pokud bychom taková jablka uskladnili, protože se nám zdají v dobrém stavu, museli bychom úrodu pravidelně kontrolovat. Také je zapotřebí spadaná jablka kontrolovat každý den, takže se klidně každý den dívejte pod svůj strom, kolik jich spadalo a ihned je sbírejte.

Která jablka se nedají použít?

Jablka, která jsou již nahnilá, rozhodně neukládejte k těm zdravým. Pro nahnilá jablka si můžete připravit kompostovou hromadu. Nevyplatí se je kompostovat na otevřeném prostoru, i když se jedná o organický materiál. Hnijící materiál v kompostu totiž přiláká velké množství nežádoucího hmyzu a může se stát zdrojem infekcí ve vaší zahradě. Pro spadaná hnijící jablka si připravte speciální jámu. Do ní jablka vhoďte, přikryjte je deseti- až dvaceticentimetrovou vrstvou posečené trávy a zahrňte zeminou.

Co s kompostem z jablek?

Bohužel, jablečná šťáva je příliš kyselá na to, abychom ji mohli použít jen tak samotnou v zahradě. Je ale dobré promíchat ji se zásaditými látkami, které ji neutralizují. Může jít například o dřevěný popel, dolomit v prášku, vápno. Nebo na takto připravených kompostových jámách můžete příští rok začít pěstovat určité druhy zeleniny, jako je například cuketa, meloun, dýně nebo patizony.

👍 Tento návod je užitečný