Všimli jste si nápadného akné na různých částech těla? Tímto způsobem lze identifikovat skryté zdravotní potíže.

0
(0)

Dalibor , 13. 05. 2021

Někdy je nadměrné sledování těla spíše na škodu. Na druhou stranu zdravé sledování těla je více než prospěšné. Tak se nám může podařit předcházet vážnému onemocnění, které když zanedbáme, má špatný až tragický průběh. Například akné na tváři lidé přisuzují dospívání a pubertě, ale pokud je vám více než 25, možná byste měli mírně zpozornět. Taková různá vyrážka se totiž nevyhýbá ani dospělým. Vždy k výsevu pupínků bývá důvod. A ten možný důvod bychom vám rádi prozradili.  

Vznik vyrážek a jejich symptomy

Výsev pupínků v oblasti krku a spodní části obličeje

Pupínky či vřídky v této části obličeje a krku mohou znamenat, že přijímáte zvýšené množství cukru. Máte tedy zvýšenou hladinu cukru v krvi, což podporuje nadměrnou funkci nadledvinek. Doporučujeme, abyste u svého praktického lékaře podstoupili test na cukrovku. Výsev vyrážky na těchto místech není jen ukazatelem cukrovky, může také jít o nerovnováhu hormonů ve vašem těle. Je velmi rozumné si nechat zkontrolovat štítnou žlázu a hladinu mužských a ženských hormonů ve vašem těle.

Potíže se zažívacím traktem

Pupínky na krku či čelisti mohou také poukazovat na potíže spojené se střevy či žaludkem. Může se jednat o zácpu, sníženou činnost, ale také zánět. Doporučujeme, abyste se vyhnuli sladkostem, tučným jídlům a průmyslově zpracovaným potravinám. Mnoho odborníků doporučuje vyřadit ze svého jídelníčku mléko. Ovšem ale stále myslete na to, zda tělu dokážete doplnit vápník. Pokud ne, kupte si nepasterované, kvalitní mléko.

Gynekologické potíže

A jako posledním možným zdravotním problémem souvisejícím s výskytem akné v této oblasti mohou být gynekologické potíže. Může se jednat o symptom gynekologického zánětu, ale i jiného problému. Poraďte se svým gynekologem. U mužů je tato spojitost spojena se špatnou funkcí jater. 

Vyrážka na krku a na části zad

Jste pravidelně ve stresu? Taková vyrážka se stresem může úzce souviset. Jedná se o poruchu nervového systému, nadměrného vyplavování adrenalinu v těle či vysokého napětí. Nyní už znáte důvod, proč se sportovcům velmi často objevuje akné na zádech - při sportu se jim v těle hromadí velké množství adrenalinu. Také se může jednat o prožitý stres či nedostatečnou osobní hygienu.

Vyrážka po celých zádech

Výskyt akné po celých zádech může být způsobené nekvalitním a neprodyšným oblečením, většinou syntetickým oblečením. Doporučujeme nosit oblečení prodyšné a z přírodních tkanin, nejlépe lněné nebo bavlněné. Dále se může jednat o poruchy žaludku, časté bolesti břicha a s tím spojený výskyt akné na zádech. Měli byste svému žaludku ulevit vyváženou a lehkou stravou. Nezapomínejte ani na vitamíny, ale ne ty chemické, ale přírodní. Doporučujeme zelený ječmen, ten ale také vybírejte pečlivě.

Vyrážka na hrudi

Vyrážka na hrudi většinou značí potravinovou alergii či alergii na přípravky, jako jsou parfémy, krémy a jiné. Pokud jde o zdraví, vyrážka může signalizovat o trávicím systému, který kvůli stresu nepracuje tak, jak by měl. Zkuste začít cvičit, jezte zdravě a vyhýbejte se stresu. Berte vážně fakt, že život máte pouze jeden a rozhodně si ho nenechte zničit stresem. Pokud jde o zaměstnání, které vás stresuje, vyčkejte na správný okamžik a využijte ho pro změnu zaměstnání. Zkuste se na chvíli vyhnout bílému pečivu, mléku a cukru.

Pupínky na loktech

mohou to být pupínky nebo jiná vyrážka - červené fleky, hrbolky a jiné. Takové potíže značí nedostatek vitamínů. Pro doplnění těch nejdůležitějších vitamínů doporučujeme každý den pojídat mrkev s olivovým olejem. Mrkev tělu dodá důležitý vitamin A, E, ale také B. Dále si dopřejte avokádo, papriky a lesní plody. 

Vyrážka na hýždích a intimních částech

Nejpravděpodobněji se bude jednat o syntetické spodní prádlo, které dráždí pokožku. Pokud si kupujete spodní prádlo, vždy musí být dokonale prodyšné, pohodlné a příjemné. Pokud vás objevená vyrážka bolí, vyhledejte dermatologa, který vás prohlédne a zjistí příčinu. Mnohdy se totiž může jednat o infekci. 

👍 Tento návod je užitečný