Vědci odhalili příčinu vzniku potravinových alergií

28. 9. 2022

Je třeba říct, že potravinová alergie je poměrně moderní problém, který se objevil teprve v posledních několika desetiletích. Co může způsobovat, že jsou lidé citlivější na potraviny než dříve? Vysvětlení je poměrně jednoduché. Naši pradědečkové a prababičky většinou jedli pouze sezónní pokrmy, které byly vypěstovány bez chemických látek, bez konzervantů a přirozeně čerstvé.

Lidé kdysi zpracovávali všechno

Maso z čerstvě poražených zvířat z vlastních farem a čerstvá zelenina a ovoce poskytovaly našim předchůdcům mnohem více živin, než kolik jich dnes získáváme z výrobků ze supermarketů. Na druhou stranu v minulosti lidé nekonzumovali nadměrné množství jídla, ale zároveň se neomezovali na diety a počítání kalorií. Jedli to, co měli k dispozici, a kvůli těžké práci jejich energetický výdej značně převyšoval příjem.

Jídlo z domova a žádné restaurace

Předtím by bylo obtížné najít průmyslově zpracované potraviny. Jídlo se připravovalo pouze doma, do restaurací se nechodilo. Nebyly zde žádné geneticky modifikované potraviny, stabilizátory nebo aromata, umělá sladidla ani hormonálně modifikované produkty. Řada částí zvířat, které se v dřívějších dobách běžně jedly dnes konzumujeme jen málo - například vnitřnosti nebo kostní dřeň. Jsou však velmi prospěšné pro zdraví.

Byliny místo léků

Ačkoli tehdejší stav lékařské vědy nepochybně přispěl k nižší průměrné délce života, než je dnes běžné, pro lidi s drobnými potížemi se ukázalo, že nechodit k lékaři je z dlouhodobého hlediska velmi užitečné. Užívaly mnohem méně léků a chemikálií.

Lidé věřili hlavně v přírodní léčbu a vyráběli obklady a bylinné lektvary na nemoci. Neuvědomovali si, že jídlo, které jedí, je v podstatě lék, ale bylo to tak. V neposlední řadě naši předkové trávili hodně času venku na čerstvém vzduchu a tvrdě pracovali. Potravinové alergie jsou důsledkem dnešního moderního a sedavého způsobu života.

Zdroj: prosvet.cz

Související články

Nejnovější recepty

Nejnovější návody