V hrncích už nezavařuji: Geniální trik, který zcela změní způsob jak v létě zavařovat potraviny!

0
(0)

Dalibor , 13. 07. 2020

Zavařování potravin je jedním z nejobvyklejších a nejznámějších způsobů konzervace potravin a díky němu vydrží v nezměněném stavu celé roky. Zavařování už neodmyslitelně patří k letním měsícům, neboť dozrává úroda v našich zahradách a my si můžeme připravovat zásoby skvělých zavařenin. Od okurek, čalamád a sladkých plodů, až po marmelády, kečupy či domácí omáčky.

Perfektní trik, jak zavařit velké množství zavařenin najednou a bez námahy

Použijte myčku, tento trik šikovných hospodyněk vám ušetří práci, čas a najednou zavaříte větší množství sklenic.

Jak na to?

Naplněné, uzavřené sklenice (ideálně bez nálepek) vložíme do myčky.

Nastavíme program 70 stupňů Cezlia (1:30) bez použití čisticích prostředků.

Program necháme dojít, avšak myčku pak neotvíráme a sklenice necháme uvnitř myčky vychladnout. Když vychladnou, vyjmeme je a odložíme - ideální na tmavé místo.

Nemáte myčku? Vyzkoušejte zavařování v troubě, je to hračka!

Vyzkoušeli jste už zavařování v troubě? Já už jinak ani nezavárame a doporučuji to skutečně každému, dokonce jsem přesvědčila i tchyni.

Vyzkoušejte jednou a jinak už zavařovat nebudete!

Nepřezrálé třešně (nebo jiné ovoce) zbavené stopek, 1l vody, 30 dkg cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Třešně zbavíme stopek a propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Naplníme do důkladně umytých sklenic a mezitím si nachystáme sladký nálev, kterým budeme třešně zalévat.

Nálev: na 1l vody dáme 30dkg cukru a uvaříme.

Třešně zalijeme horkým nálevem a zavaříme.

Zavařování

Tip na zavařování: Vyzkoušejte tento nápad a ke klasickému zavařování se více nevrátíte, doporučuji každému!

Sklenice důkladně uzavřeme čistými a vysušenými víčky.

Troubu nastavíme na 250 ° C. Na dno plechu dáme starou plenu nebo utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3 cm. Na plech dáváme poháry a zavařujeme 5-8 minut na 250 ° C se zapnutým horkým vzduchem. Podle potřeby doléváme horkou vodu.

Všechny zavařené sklenice pak otočíme víčkem dolů a necháme odstát do dalšího dne.

Tip: Pokud budete takto zavařovat takto okurky, nelekněte se, že po vytažení z trouby budou napůl syrové. Postupně se samy "dokončí" a po otevření budou úžasně křupavé.

Rada, se kterou vám nepokazí ani jeden pohár

Stalo se vám, že při zavařování vám víčko na sklenici chyceno. Máme perfektní trik, se kterým zavařeniny jednoduše zachráníte. Jediné, co budete potřebovat je papírová kuchyňská utěrka, pohár, který vám nechytil a žehličku. Kuchyňskou papírovou utěrku dejte na pohár a rozprostřete ji. Pak si zapněte žehličku a opatrně utěrku přežehlete. Stačí jen na chvíli zahřát a uvidíte sami. Pohár bude perfektně uzavřen.

Další rady zkušených hospodyně 

Dokonalé nakládané okurky

Když budete v létě zavařovat okurky, nezapomeňte do každé sklenice přidat 1 list amarantu (laskavce). Okurky budou křupavé, nezměknou a budou mít ještě lepší chuť. Naše babičky tento tip využívali pravidelně, protože tato rostlinka rostla téměř v každé zahradě a dokonce se pěstovala v blízkosti záhonu okurek. Nezapomeňte si na zavařovací sezónu tento tip uložit!

Blesková sterilizace sklenic

Mikrovnka je skvělá i na bleskovou sterilizaci sklenic na zavařování. Umyjte poháry a do každého nalijte přibližně 20 mi čisté vody. Sklenice s vodou vložte do mikrovnka a zapněte na nejvyšší výkon. Nechte běžet 2-3 minuty (když se voda kompletně odpaří, sklenice jsou sterilizované). Dávejte si při vybírání sklenic - budou velmi horké.

Ovoce se dá zavařovat zcela bez cukru

Tímto způsobem můžeme zavařovat jakékoliv ovoce, ze kterého běžně vyrábíme kompoty - broskve, meruňky, třešně i jahody. Nejdříve si sterilizujeme sklenice - můžeme vyvařit, nebo například použít mikrovlnku - já sterilizuje v mikrovlnce víčka i sklenice a pak ještě přetřu víčka a okraje sklenic alkoholem.

Do sklenic navrstvíme ovoce (drobné ovoce nemusíme krájet - větší než meruňky, jablka nebo hrušky nakrájíme). Navrstvíme až po vrch a posypeme troškou soli - funguje to podobně jako při pečení koláčů, sůl podpoří sladkost a zároveň je to konzervant. Četla jsem, že někteří lidé sůl vůbec nepoužívají, já ji však přidávám. Takto navrstvené ovoce ve sklenici zatlačíme víčkem, víčko musíme pevně uzavřít. Ovoce po sterilizací pustí šťávu a sladké i bez jakýchkoliv přísad. Pokud si však chcete přece jen přisladit, použijte med, který k ovoci přidáte před sterilizací a necháte několik hodin spolu "marinovat" - pak navrstvíme do sklenic (na 1 kg ovoce asi 2-3 lžíce medu).

Sterilizujeme v hrnci 10 minut (jahody a maliny sterilizuje jen 5 minut, aby se úplně nerozvařily) při teplotě 80-90 stupňů. Uvidíte, že ovoce pustilo šťávu - právě šťáva bude hlavní konzervant a proto se podívejte, zda je ovoce šťávou zalité, pokud ne, ještě chvíli sterilujeme.

Otočíme dnem vzhůru, přikryjeme dekou a necháme zcela vychladnout. a skladujeme v komoře, jako běžné zavařeniny. Samozřejmě víčko nesmí téct, ani nesmí být jinak uvolněny. Ovoce má výbornou chuť, je akorát sladké a výborné!

Nejlepší rada, jak uchovat houby

Žádný nálev, koření a ani voda. Naučte se tento skvělý nápad, jak uchovat houby doslova na celé roky. Chutnají téměř jako čerstvé, podle mě je to ten nejlepší způsob. Viděla jsem to kdysi dávno u známých na Oravě, dělal to dlouholetý houbař a doporučil mi to. Až skoro tři roky dozadu jsem se odhodlala vyzkoušet to a nelituji, je to opravdu nejlepší způsob!

Potřebujeme:

  • houby

Postup:

Houby použijeme jen ty zdravé, dáme je na sítko a propláchneme. Necháme okapat. Větší kousky můžete předtím i nakrájet na drobnější, menší houby jsem použila celé, bez krájení.

Houby nyní namačkáme do čistého sklenice na zavařování - tak, aby se jejich dovnitř vešlo co nejvíce, ale zároveň aby ​​z nich nebyla kaše.

Takto natištěny poháry už jen zavřeme - nic nepřidáváme, ničím nezaléváme. Nyní dáme sterilizovat jako klasické zavařeniny. Sterilujeme 90 minut a necháme do druhé dne odležet. Druhý den (o 24 hodin) sterilizujeme opět, tentokrát 60 minut. Houby zmenší svůj objem a budou sahat asi jen do 3/4 sklenice možná i méně. Skladujeme jako klasické zavařeniny - takto mi houby vydržely 3 roky.

Zavařování v myčce

Použijte myčku, tento trik šikovných hospodyněk vám ušetří práci, čas a najednou zavaříte větší množství sklenic.

Jak na to?
Naplněné, uzavřené sklenice (ideálně bez nálepek) vložíme do myčky.

Nastavíme program 70 stupňů Cezlia (1:30) bez použití čisticích prostředků.

Program necháme dojít, avšak myčku pak neotvíráme a sklenice necháme uvnitř myčky vychladnout. Když vychladnou, vyjmeme je a odložíme - ideální na tmavé místo.

Nálev Univerzál bez chemie - na veškerou domácí zeleninu

Nejlepší věc, kterou je možné udělat v zimě, je vstoupit do komory a vybrat si z sklenic plných domácí zeleniny, kterou jsme si v létě připravili z domácí úrody. Poradím vám můj ověřený recept na nálev Univerzál, který používám na nakládání každé zeleniny.

Potřebujeme:

  • 1 litr vody
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 šálku kr. cukru
  • 0,7 dl octa

Postup:

Zelenina (okurky, nebo jakoukoliv jinou zeleninu) omyjeme a navrstvíme do sklenic na zavařování. Zalijeme horkou vodou tak, aby byly všechny kousky pokryty a necháme vychladnout. Potom vodu z sklenic vylijeme do hrnce a přidáme sůl a cukr.

Když se tekutina začne vařit, přidáme ocet, provaříme a nalijeme do sklenic, hned zavřeme a obrátíme. přikryjeme dekou, necháme vychladnout a potom skladujeme běžně jako všechny zavařeniny.