Unikátní repelent proti klíšťatům bez chemie, který si vytvoříte sami doma. Slováci přišli s novinkou, kterou ocenil celý svět!

0
(0)

Tomáš , 11. 06. 2019

Unikátní repelent rpoti klíšťatům mají na svědomí teprve 17 let staré děti. Nikdo nečekal, že jejich nápad bude natolik úspěšný.  Samuel a Miriam byli v Los Angeles ocenění z celosvětově uznávané soutěže mladých vědců Intel ISEF. Talentovaní gymnazisté se díky svému úspěchu dostali do svtěa a setkali se s Nobelisty a dokonce jsou po nich pojmenovány asteroidy, které byly nově objevené. 

Repelent proti klíšťatům

Mladí vědci se zaměřili na repelent proti klíšťatům a k tomu využili sílu eterických olejů. Do tohoto projektu se pustili, protože si všimli, že přípravky, které lze zakoupit v obchodech přetávají být účinné, protože klíšťata začínají být na tyto látky odolné.

Současně se zaměřili na to, aby nová látka proti těmto parazitům obsahovala přírodní látky a ne syntetické chemické látky, které využívají výrobci stávajících přípravků. 
Přírodní repelent by totiž nešskodil ani lidské pokožce, ale ani přírodě kolem nás.

Účinky

Vědci ze Slovenska sputili průzkum 13 eterických olejů, které aplikovali na dva nejznámější druhy klíšťat, které trápí mnoho lidí.

"Během výzkumu jsme zjistili, že látky fenyklu, muškátového oříšku i anýzu mají až 4x větší repelentní účinky než přípravky určené na ochranu před klíšťaty."

Cena takového přírodního repelentu by byla dokonce i mnohem nižší než je obvyklé. Místo průměrných 6 € by náš repelnt stál 1,7 €.

Co pomáhá?

Určité vůně esenciálních olejů totiž klíšťata doslova nesnesou. Klíšťata mají velmi citlivý čichový vjem a určité pachy pro ně mohou být až toxické. 

Pokud se tedy chystáte do přírody, potřete své tělo esenciálním olejem. Olej můžete nanést i na nohavice a konce oblečení, aby jste klíšťata odradili ihned. 
K tomu můžete využít klasické eterické oleje jako je mátový, eukalyptový nebo levandulový olej. účinný se ukázal i olej vytvořený z citronové trávy. 

Závěr

Mladí vědci to na soutěži v USA neměli vlbec snadné, ale nakonec se jim podařilo přesvědčit porotu o jejich úspěchu a z této prestižní soutěže si odnesli hned 2 ceny. 
Této soutěže se totiž zúčastnilo přes 1800 mladých vědců jako jsou oni dva. Tento úspěch je inspiroval v tom, že jejich projekt má smysl a hodlají ve výzkumech dále pokračovat. 

Touží totiž potom, aby repelty byly vyráběny pouze z přírodních materiálů a tím ulevili životnímu prostředí. 

 

 

👍 Tento návod je užitečný