Ukážeme vám, co dokáže bobkový list

0
(0)

Tomáš , 05. 10. 2021

Bobkový list je využívám především v kuchyni jako koření do polévek, pod maso nebo do omáček. Možná vás ani nenapadlo, jaké mohou být jeho účinky, pokud se rozhodnete ho využít ještě jinými způsoby. Věděli jste, že si z něj můžete snadno udělat také smoothie nebo čaj? Díky jeho vlastnostem budete nejen zdraví.

Jaké jsou jeho blahodárné účinky?

Bobkový list se vyplatí konzumovat pravidelně. Ukážeme vám důvody, které vás přesvědčí o tom, že toto koření je zdravé a rozhodně by nemělo chybět ve vašem jídelníčku. Bobkový list se hodí pro náš trávicí systém, dýchací systém, díky němu budete mít zdravější srdce a také dokáže zmírnit menstruační bolesti nebo je vhodný také na vlasy.

Je škoda ho používat jen jako koření v kuchyni. A jaké má tedy účinky? Pokud si potřebujete zlepšit trávení, je bobkový list tou nejlepší volbou. Hodí se při zvracení nebo nevolnosti nebo pokud trpíte na průjmová onemocnění. Má totiž močopudné účinky, posiluje žaludek a díky němu se dostanete snadněji zpátky do formy. Navíc dokáže uvolnit i křeče v břiše, stimuluje trávení a zmírní bolesti při menstruaci.

Udělejte si kvalitní odvar, který pomůže od různých nemocí

Pokud máte problémy s dýcháním, i tady pomůže bobkový list. Můžete si zakoupit éterický olej, který si mažte na hrudník. Zmírňuje respirační příznaky a můžete ho nechat na hrudi celou noc. Bude se vám lépe dýchat a tím pádem i lépe spát. Urychluje hojení a také je velkým pomocníkem při léčbě srdečních onemocnění. Obsahuje totiž kyselinu lávovou a jiné antioxidanty, které podporují právě činnost srdce. Při menstruaci zmírňuje křeče a celkově reguluje cykly.

Bobkový list snižuje záněty a podrážení po celém těle. Může se tak využít proti bolestem kloubů a dermatitidě. Obsahuje aktivní rostlinnou složku, která snižuje hladinu stresu, bobkový list se hojně využívá v aromaterapii. Působí skvěle také proti vypadávání vlasů a proti lupům. Můžete si z něj připravit roztok a vlasy pravidelně oplachovat. Můžete si z něj snadno připravit také čaj, který můžete pít samotný nebo ho použít například do smoothie.

Připravte si 5 g bobkového listu, zalijte 3 dcl studené vody, dejte vařit pod pokličku a počkejte 7-10 minut. Odpařenou vodu poté doplňte na 3 dcl. Nechte vychladnout, sceďte a pijte najednou. Tento čaj a celkově bobkový list se ale nedoporučuje těhotným a kojícím ženám. Není totiž jasné, jaký vliv může mít na zdraví dítěte.